Plettede heste har været kendt i årtusinder. En sådan race af plettede heste, Appaloosa, har fanget hesteentusiasters hjerter i århundreder. Udover deres imponerende udseende er Appaloosa-hestene kendt for at være milde, venlige og loyale følgesvende. De er ofte meget ivrige efter at gøre deres bedste, hvilket gør dem til en fremragende hesterace for ryttere på alle erfaringsniveauer.
Racens overblik
Vægt | 430 til 544 kg |
Højde | 14,2 hænder (144 cm) til 16 hænder (163 cm) |
Kropstype | Kompakt, muskuløs kropsbygning; farverige pelsmønstre med plettet hud; stribede hove; hvid sclera; sparsom man og hale |
Bedst egnet til | Ejere og ryttere på alle niveauer, inklusive børn |
Forventet levetid | 30 år |
Appaloosa historie og oprindelse
Forløberne til Appaloosa-hesten ankom til Nordamerika i begyndelsen af 1600-tallet med de spanske opdagelsesrejsende. Disse heste fandt vej til det nordvestlige område, hvor indianerne, særligt Nez Perce-folket, værdsatte dyrene og begyndte at avle dem. Deres strenge avlsprincipper havde til hensigt at skabe en hest, der var farverig, medgørlig og intelligent.
Racens navn stammer sandsynligvis fra Palouse River-området, hvor Nez Perce-folket boede. Først omtalte man racen som Palouse-heste, hvilket senere blev til Appaloosa.
Racen var nær ved at forsvinde i slutningen af 1870’erne, da den amerikanske regering forsøgte at overtage indiansk land. Nogle stammemedlemmer flygtede med deres heste, men mange af de tidlige Appaloosaer blev enten stjålet, forsvundet eller dræbt.
I løbet af 1930’erne voksede interessen for racen igen, og de få overlevende heste lagde grundlaget for racens genopblussen. Appaloosa Horse Club blev grundlagt i 1938 som et register for racen, der skulle overvåge racens genopståen. Det er sidenhen blevet et af de største hesteregistre i verden.
Appaloosa størrelse
Appaloosa-hesten har typisk en højde mellem 144 cm og 163 cm, selvom nogle kan være en anelse større. Dens gennemsnitlige vægt varierer fra 430 til 544 kg.
Appaloosa avl og anvendelsesområder
Nez Perce-folkene opdrættede Appaloosaer til transport, jagt og kamp. Den moderne Appaloosa er stadig en ekstremt alsidig hest. Dens anvendelsesområder inkluderer fritidsridning og langdistanceridning, kvægarbejde og rodeo-events, væddeløb og mange andre vestlige og engelske ridesportsdiscipliner. Racen optræder også ofte i film og på tv, hvor dens karakteristiske aftegninger kan stjæle en scene. Det er en venlig, mild hest, hvis loyalitet gør den til en særlig givende og underholdende ledsager.
Farver og aftegninger
Grundfarven på Appaloosa kan være rød roan, blå roan, bay roan, grå, palomino, kastanje, cremello/perlino, grulla, dun, buckskin, sort, brun, mørk bay eller bay. Ansigtsaftegninger og mønstre omfatter skaldet, blaze, snip, stribe og stjerne. På benene kan du måske finde ål-, bag-, ankel-, halv-, kronrand-, strømpe-, halvstrømpe- og lynaftegninger.
Appaloosaens hud er plettet med hvide og mørke områder af pigmentering, der giver et udseende af pletter. Disse aftegninger forekommer på kroppen i nogle få forskellige mønstre, afhængigt af hestens genetiske sammensætning. Registret anerkender flere pelsmønstre, herunder:
- Tæppe: Bagparten er helt hvid, eller den er hvid og plettet med mørke pletter.
- Leopard: Kroppen er hovedsageligt hvid med mørke pletter.
- Snefnug: Kroppen er mørk med hvide pletter eller pletter, især over bagparten.
- Marmor/lak: Hvide og mørke hår blandes for at skabe et plettet udseende.
Ensfarvede Appaloosa-heste kan være “appendiksregistreret”, fordi de kan bære genet for et pelsmønster, men ikke selv udvise det specifikke mønster.
De fleste Appaloosas manker og haler er meget sparsomme. Tyndthårede områder af kroppen, såsom næsepartiet, er plettet. Og hovene er ofte stribede i hvidt og mørkt.
Unikke egenskaber ved Appaloosa
Appaloosa er bedst kendt for sit iøjnefaldende udseende. De mulige kombinationer af farver og aftegninger er næsten ubegrænsede, hvilket giver hver enkelt Appaloosa et unikt udseende. Men robusthed og smidighed er også værdsatte egenskaber sammen med dens usædvanligt loyale natur og milde opførsel.
Desuden er striberne på Appaloosaens hove usædvanlige blandt heste. De løber lodret med et tydeligt skiftende mønster af mørkt og lyst på hver hov. Derudover er Appaloosaens sclera (den hvide del af øjet, der omgiver iris) synlig. Dette er en egenskab, der ikke findes hos andre hesteracer.
Kost og ernæring
Appaloosaer kræver et standard hestefoder bestående af frisk græs, kvalitetshø, korn og nogle frugter og grøntsager som lejlighedsvis godbidder. De kan have behov for vitamin- og mineraltilskud, især hvis de ikke kan græsse frit på græs. Mængden af mad, de har brug for, afhænger i høj grad af deres størrelse og aktivitetsniveau.
Almindelige helbreds- og adfærdsproblemer
Appaloosaer har generelt et godt helbred, mangler bemærkelsesværdige adfærdsproblemer og er ikke tilbøjelige til at blive halt. Dog kan mange udvikle visse øjenproblemer. For det første har deres øjne en tendens til at løbe, hvilket kan tiltrække fluer og føre til infektion eller irritation. En fluebeskyttelsesmaske kan hjælpe med at beskytte området.
Derudover er de mere tilbøjelige til at udvikle tilbagevendende uveitis hos heste end de fleste andre racer. Dette er en infektion i øjets uveal-kanal, som forårsager hævelse, rødme og ømhed. Det kan i sidste ende føre til nethindeskader og blindhed. Behandling kan minimere episoder med betændelse, men sygdommen kan ikke helbredes.
Desuden bærer mange Appaloosaer det gen, der kan forårsage medfødt stationær natteblindhed, hvilket er manglende evne til at se under forhold med lavt lys. Heste med denne lidelse mangler nattesyn fra fødslen. En dyrlæge med speciale i øjensygdomme kan udføre en synstest for at kontrollere, om en hest har sygdommen.
Pleje
Daglig pleje af opstaldede heste er ideel for at fjerne snavs, smuds og sammenfiltringer. Heste på græs kræver mindre hyppig pleje. Hvis du har en primært hvid hest, kan hyppigere børstning holde pelsen pæn og ren. Regelmæssig brug af en hesteshampoo kan også hjælpe. Gør desuden klovinspektioner og -rensninger til en daglig aktivitet for at lede efter skader og forebygge infektioner.
Endvidere er nogle Appaloosaer tilbøjelige til at få solskader, især på udsat lyserød hud og områder med lyst hår. Overvej en hestesikker solcreme, et UV-resistent fluedækken, og sørg for at din hest har adgang til skygge når som helst.
Berømte Appaloosa Heste
En hest ved navn Knobby, født i 1918, er anerkendt som en stamfar til nutidens Appaloosa race. Hans bestand blev ikke påvirket af den amerikanske regerings konfiskation, så han var en vigtig bidragyder til racens grundlæggende bestand.
Sundance var en leopardplettet Appaloosa-hingst, der blev født i 1933. Hans efterkommere fortsætter med at vise hans smukke pelsmønster. Sundances stamtavle indeholder heste af fuldblods- og mustangopdræt.
En anden bemærkelsesværdig grundhingst var Red Eagle, født i 1946. Han var faktisk delvis araber, da det var almindeligt at inkorporere andre lette hesteracer i bestræbelserne på at genvinde Appaloosa racen. Red Eagle findes i mange Appaloosa stamtavler i dag.
Er Appaloosa-hesten det rigtige valg for dig?
Denne milde race er et godt valg for begyndere ryttere og for alle, der ønsker en hengiven hestekammerat. Mange børn kan endda nemt håndtere en Appaloosa. Det er en relativt lav vedligeholdelsesrace med alsidighed, der er fantastisk som en allround ridehest, såvel som en konkurrent i ridesport.
Sådan adopterer eller køber du Appaloosas
Appaloosaer koster generelt mellem 6.000 og 60.000 danske kroner i gennemsnit. Prisen kan variere afhængigt af deres alder, uddannelse og afstamning. Da antallet af Appaloosaer er stigende, vil du sandsynligvis finde en passende hest i nærheden af dig.
Sørg for at besøge opdrætteren eller redningsorganisationen for at tilbringe tid med hesten, før du forpligter dig. Sørg for, at organisationen kan give tilstrækkelig information om hestens historie, helbred, temperament og træning. Hold øje med halthed, anstrengt vejrtrækning eller andre tegn på skade eller sygdom, som organisationen ikke har afsløret. Det anbefales kraftigt at få din dyrlæge til at udføre en grundig forhåndskøbs- eller adoptionsundersøgelse, før du tager din nye hest hjem.
Læs også om: Hollandsk varmblod