Sikre godbidder til din hest

Grundlæggende hesteforståelse

Vi giver ofte vores heste og ponyer godbidder som en belønning, når vi træner eller bare fordi vi holder af dem. De sundeste godbidder ligner den naturlige foder, som heste spiser. Der er en sikker måde at give hesten godbidder på, så vær opmærksom på, at hesten opfører sig respektfuldt og ikke bliver påtrængende eller begynder at nippe.

Nogle hesteejere vælger at undlade at give hesten godbidder. Dette er en beslutning, du selv skal tage, og du bør tænke på, om hesten eller ponyen har respektfulde opførselsformer. Hvis din hest har dårlige manerer, såsom at nappe, kan risikoen for at give hesten godbidder være for stor og det kan gøre hesten farlig. Hestebid kan gøre rigtig ondt, og især hvis små børn giver hesten en godbid, kan deres fingre blive bidt, deres tøj kan blive revnet, og hesten kan styrte ned i sin iver.

Hest får godbid

Så brug din sunde fornuft, uanset hvordan du personligt har det med at give hesten godbidder, især hvis du giver dem hånden.

Sikre hestegodbidder inkluderer:

  • Rosiner
  • Sukkerterninger
  • Udstenede dadler
  • terninger
  • Æblebåde
  • Gulerodsstykker
  • Solsikkefrø (med eller uden skal)
  • Pebermynte
  • Købte, færdiglavet hestegodbidder
  • En portion, hvis det er normalt foder eller kraftfoder

Du vil opdage, at heste har forskellige smagspræferencer. Nogle kan for eksempel godt lide pebermynte eller sukkerterninger, mens andre foretrækker gulerødder eller høterninger.

Hvis du ofte har godbidder i lommen eller fodrer fra dine hænder, kan du risikere at lære din hest en dårlig vane. Han kan opfatte, at alle lommer eller fingre indeholder godbidder og begynde at nappe i dit tøj og fingre. En hest, der bliver nøjeregnende med at få godbidder, kan være farlig, og det er nemt at blive bidt eller få sit tøj revet af en grådig hest. Den sikreste måde at fodre godbidder på er at lægge dem i en spand eller en foderautomat.

Nogle godbidder kan være farlige på grund af risiko for kvælning. Æbler og gulerødder er de sikreste at fodre, når de er skåret i små stykker. Fodring af store mængder af hårde fødevarer som mynte og høterninger bør undgås. En grådig hest må ikke tage godbidderne i munden uden at tygge dem ordentligt, da maden kan blive fanget i halsen og forårsage kvælning.

Hest får en godbid

I bogen “Arabian Exodus” beskriver forfatter Margaret Greely den beduinske tradition for at fodre heste med hele dadler. Efter deres måltid blev deres fodertrug dækket af dadler med sten. Selvom det måske ikke er et problem at sluge et par dadler med sten, bør du fjerne stenene af enhver frugt, du fodrer, hvis de er store nok til at udgøre en kvælningsrisiko.

Nogle ting er ikke egnet som godbidder:

  • Græs-, hæk- eller haveaffald.
  • Alt i sennepsfamilien, såsom broccoli, kålblade, grønkål eller blomkål.
  • Kartofler
  • Tomater
  • Æbler
  • Chokolade, da det i nogle tilfælde kan føre til en positiv dopingtest, hvis du konkurrerer.

Heste vil spise nogle mærkelige fødevarer, fra en roastbeef-sandwich til is. Historisk set har heste været tvunget til at spise nogle mærkelige ting for at overleve, såsom fisk. Men heste er planteædere, og deres fordøjelsessystem er tilpasset til at fordøje græs og blødt plantemateriale. Selvom nogle heste kan spise disse ting uden synlige skadevirkninger, er det altid bedre at holde sig til godbidder, der ligner deres naturlige foder. Lær om fødevarer, som en hest ikke bør spise.

Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Hvordan strigler man en hest?

Hvordan strigler man en hest?

At strigle en hest er en essentiel del af hestepleje, som ikke kun handler om at holde hesten ren og præsentabel, men også om at sikre dens sundhed og velvære. Strigling er en daglig rutine, der giver dig mulighed for at skabe et stærkt bånd med din hest, samtidig med...

Hvor mange hestekræfter har en hest?

Hvor mange hestekræfter har en hest?

Hvor meget kraft har en hest egentlig? Det er et spørgsmål, der ofte bliver stillet, især når man overvejer udtrykket “hestekraft,” som vi bruger til at måle styrken af motorer. Heste har spillet en central rolle i menneskehedens udvikling, både som transportmiddel og...