Hestes ansigtstegninger

Grundlæggende hesteforståelse

Selvom der findes flere grundlæggende ansigtstegninger på heste, vil hver tegning være unik i form for hver enkelt hest. Som snefnug er ingen nøjagtigt ens. Dette er nyttigt for hesteejere, da det giver en nøjagtig identifikationsmetode. Hvis du skal udfylde registreringspapirer eller dokumenter som Coggins Tests, vil ansigtstegninger være en del af de identificerende mærker, der registreres for din hest.

Close up af et hestehoved

I “Den sorte hingst” er hesten en helt sort arabisk hest. Rollen i filmen blev spillet af en hest ved navn Cass Ole, en sort arabisk hingst med en hvid stjerne i ansigtet. I nogle scener, hvis du ser nøje efter, kan du se skyggen af Cass Oles hvide ansigts- og benmærker under hans scene “make-up.”

1. Stjerne

En stjerne er en hvid plet på en hests pande, mellem øjnene. En svag stjerne kan kun fremstå som nogle få hvide hår, eller stjernen kan være stor nok til at dække hele pandeområdet. Stjerner kan være meget symmetriske i form, som pletter eller diamanter, eller de kan fremstå som uregelmæssige plamager.

Nogle stjerner strækker sig ned ad næsens bro uden at forbinde til andre ansigtstegninger. På grå heste kan stjernen være meget tydelig, når hesten er ung, og forsvinde ind i den grånende pels, når hesten bliver ældre. Stjernen kan blende ind i pelsfarven, men huden under pelsen vil være lysere i farven.

2. Prik

En prik er en hvid plet på hestens snude. Det kan være en lille plet mellem næseborene, eller den kan dække hele snuden. En prik kan være forbundet med en flamme eller stribe. Eller en hest kan have både en stjerne og en prik.

Heste ansigt

3. Stribe

En stribe er en hvid bånd, der strækker sig i en mere eller mindre jævn streg ned ad næsens bro. En stribe kan forbinde til en stjerne øverst og strække sig til de hvide mærker på hestens snude. Eller de kan være afbrudt, så der er tre separate ansigtstegninger i ansigtet: en stjerne, stribe og prik. En stribe er ret smal, kun en eller to tommer bred og forbliver på toppen af næsebenet.

4. Flamme

En flamme dækker hele næsens bro, fra pandeområdet ned til snuden. Flammer kan være meget symmetriske, eller de kan vandre ned ad ansigtet uregelmæssigt. En flamme er meget bredere end en stribe. Forskellen mellem en stribe og en flamme er bredden, da flammer dækker det meste af hestens ansigt mellem knogleridserne.

5. Skaldet

Et skaldet ansigt er dækket af et meget bredere hvidt mærke end en flamme. De hvide områder strækker sig fra panden til snuden og fra side til side ud over øjeområdet til kindbenene. Hele snude- og mundområdet kan være hvidt. Det er ikke usædvanligt at se heste med skaldede ansigter med blå øjne. Heste med meget hvidt på deres snuder kan være mere udsatte for solskoldning. Skaldede ansigter er almindelige hos nogle Paint- og pintoheste samt Clydesdales. Der er specifikke navne inden for nogle racer for typer af skaldede ansigter som forklæde eller medicin hat.

6. Hermelin

En hermelin er en lille farvet plet inden for ethvert hvidt område på hestens ansigt. Hermeliner kan forekomme inden for en stjerne eller flamme. De kan være runde eller meget asymmetriske. Hermeliner vises også på benmærker. Det er ikke usædvanligt at se en sort hermelin på en lysere farvet hest. Disse hermelinpletter er genetiske. Mørke pletter inden for pelsfarven kaldes Bend-Or pletter.

Hest med ansigtsmarkering

7. Kombinationer

Kombinationer af disse mærker resulterer i hestenes unikke ansigtstegninger. Typiske kombinationer inkluderer stjerne og stribe, stjerne og prik, samt stjerne, stribe og prik. Disse kombinationer er en vigtig måde at identificere individuelle heste på. På medicinske journaler og race registreringsjournaler fotograferes eller tegnes disse identificerende mærker, så hestens identitet kan verificeres.

Hvis din hest pludselig udvikler hvide mærker omkring øjnene, er disse sandsynligvis ikke permanente. Hvide eller lyserøde områder kan faktisk være en hudtilstand kaldet Vitiligo. Ar også kan efterlade hvide mærker på en hest, men huden nedenunder vil ikke være lysere som et ægte mærke, hesten blev født med.

Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Hvordan sadler man en hest op?

Hvordan sadler man en hest op?

Uanset om du foretrækker en engelsk eller vestlig sadel, er grundprincipperne for opsadling de samme. Det handler om at sikre både hestens og rytterens komfort og sikkerhed. Selvom billederne i denne guide viser en engelsk sadel, gælder vejledningen for begge typer....