Kan heste se i mørket?

Grundlæggende hesteforståelse

Hesten har bestemt bedre syn end mennesker i mørke. Dette skyldes det faktum, at hestens øje indeholder flere stænger til kegler ca. 20:1, plus at hestens øje har et område på bagsiden af nethinden kendt som tapetum lucidum.

Tapetum lucidum er ansvarlig for at reflektere lys tilbage gennem nethinden til fotoreceptorerne i hestens øje for at forbedre dets nattesyn. Så heste kan helt sikkert se i skumringen eller svagt lys. Mens forskning har vist, at heste ikke er i stand til at skelne genstande i mørke, kan de stadig finde vej rundt på marken eller folden. Heste har dog ikke de samme nattesynsevner som en hund eller kat.

Heste har bedre nattesyn end mennesker
Heste har bedre nattesyn end mennesker

Hestens øjne

Hesten er et byttedyr, og derfor har den store øjne, der er placeret på siden af den kranium. Hesten har en lang næse, dette plus øjnenes situation tillader hesten at græsse de vidt åbne sletter med tæt på 360 graders syn. Hestens øjne er også meget følsomme over for bevægelse, hvilket hjalp hesten til at få øje på rovdyr, mens den græssede, mens dens hurtighed gav ham en effektiv flugt.

Hestens syn

Hesten har som tidligere sagt næsten 360 graders syn på grund af øjnenes situation på kraniet. Dette monokulære syn giver hesten mulighed for med hvert enkelt øje at se det omkringliggende område, hvilket er vigtigt for den som byttedyr. Men hesten har en blind plet, lige foran ham omkring 3 – 4 fod, og lige bag ham. Han har også begrænset syn direkte bag hovedet og på ryggen, og det er nok en af grundene til, at unghesten ofte reagerer kraftigt, når den bliver redet for første gang. Den blinde vinkel direkte foran hesten betyder, at når hesten hopper over et hegn, ser det ud til, at hegnet forsvinder for ham inden start.

På grund af hans øgede monokulære syn betyder det, at hesten har begrænset kikkertsyn og dybdeopfattelse. Hestenes kikkertsyn er kun 65 grader i en sti lige foran ham. Hesten kan forbedre sit kikkertsyn ved at hæve eller sænke hovedet for at ændre sit fokusområde.

En hest
Hestens øjne er placeret på siden af dens hoved og giver den næsten et 360 graders syn.

Det er vigtigt at bemærke, at når en hest rides i et omrids, begrænser dette hans kikkertsyn til området af jorden lige foran ham. Det betyder, at det er så vigtigt for ryttere, der springer, at give hesten mere frihed til hoved og nakke, så hesten bedre kan fokusere på springet, mens den nærmer sig og nærmer sig start.

Plus undersøgelser har afsløret, at tæt på en tredjedel af tamhestene er nærsynede, dvs. de ser genstande, der er tættere på dem, tydeligere. Mens de fleste vilde heste er langtseende og har bedre udsyn til genstande, der er længere væk. Heste har begrænset indkvartering, dvs. evnen til at ændre formen på deres linse for at bringe objekter i skarpt fokus. Det blev tidligere antaget, at det at vippe eller flytte hovedet op eller ned hjalp med dette. Forskning har antydet, at disse hovedbevægelser er mere tilbøjelige til at gøre med hestens kikkertsyn som nævnt ovenfor.

Kan heste se forskellige farver?

Man plejede at tro, at heste var farveblinde, men forskning har vist, at heste, selv om de ikke har samme farvespektrum som mennesker, har dikromatisk syn. Dichromatic vision betyder, at heste ser farver i to bølgelængder, som er variationer af blå og grøn.

Det betyder, at andre farver såsom rød eller pink vil blive set af hesten kun som en variation af blå eller grøn. De højt dekorerede og malede spring, som vi ser i springning, siges at hjælpe hesten til bedre at fokusere på forhindringerne, hvilket gør den i stand til at springe hegnene med mere præcision.

Hestens nattesyn

Som tidligere nævnt, sammenlignet med et menneske, kan hesten se bedre i svagt lys eller måneskin. Dette skyldes, at hestens øje sammenlignet med det menneskelige øje indeholder flere stænger end kegler, forholdet er 20:1. Stængerne er ansvarlige for øget nattesyn, mens kegler er ansvarlige for farvesyn. Sammen med dette har hestens øje et område kendt som tapetum lucidum på bagsiden af nethinden. Tapetum lucidum virker til at reflektere lys tilbage gennem nethinden, hvilket øger mængden af lys tilgængeligt for øjets fotoreceptorer. Begge disse fakta betyder, at hesten har bedre nattesyn end mennesker.

Denne øjenstruktur giver også hesten bedre syn på overskyede eller kedelige dage sammenlignet med lyse solrige dage. Undersøgelser har dog vist, at selvom heste kan se meget bedre sammenlignet med mennesker i svagt lys som skumring; heste kan ikke skelne mellem former eller genstande i mørke, men vil formår at finde rundt på marken eller folden og stadig pænere end deres menneskevenner.

På trods af at de har bedre nattesyn, tilpasser hestens øjne sig ikke godt til pludselige ændringer i lysforholdene. Et eksempel på dette er, når man hopper fra en lys mark ind i skovområde på langrend. Det er vigtigt at opbygge din hests tillid i disse situationer for at hjælpe ham med at overvinde enhver modvilje eller frygt, han måtte have.

Nå, heste har ret fantastiske øjne i betragtning, og de får os bestemt slået, når det kommer til nattesyn. Men selvom de klarer sig godt nok i marken eller folden om natten, har de ikke de samme nattesynsevner som en hund eller kat.

De har også begrænset evne til at tilpasse sig pludselige ændringer i lyset lige så effektivt som mennesker, og derfor skal dette huskes, da det kan betyde, at din hest kan være meget uhyggelig, når den bliver puttet i en hesteboks eller lastbil, eller når den hopper fra lys. til mørkt.

Det vigtigste er at nærme sig enhver af de synsbegrænsninger, de måtte have, med tålmodighed og forståelse, og du vil blive belønnet med en loyal og villig partner.

Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Hvordan strigler man en hest?

Hvordan strigler man en hest?

At strigle en hest er en essentiel del af hestepleje, som ikke kun handler om at holde hesten ren og præsentabel, men også om at sikre dens sundhed og velvære. Strigling er en daglig rutine, der giver dig mulighed for at skabe et stærkt bånd med din hest, samtidig med...

Hvor mange hestekræfter har en hest?

Hvor mange hestekræfter har en hest?

Hvor meget kraft har en hest egentlig? Det er et spørgsmål, der ofte bliver stillet, især når man overvejer udtrykket “hestekraft,” som vi bruger til at måle styrken af motorer. Heste har spillet en central rolle i menneskehedens udvikling, både som transportmiddel og...