De 5 typer hestefoder og kraftfoder

Grundlæggende hesteforståelse

En hests kost bør primært bestå af foder eller grovfoder. Selvom udgør en stor del af deres kost, er det ikke tilstrækkeligt til at opfylde deres ernæringsbehov fuldt ud. For at tilføje vigtige mineraler og næringsstoffer til kosten, er det nødvendigt at tilføje korn og koncentrater. Dog vil dette også tilføje flere kalorier til kosten. Herunder er de forskellige typer grovfoder, foder og kraftfoder listet fra mindst til mest “komplette”.

1. Grovfoder og fiber

En hest, der ikke får fuldfoder, bør spise 1,5-2 % af sin egen kropsvægt i god kvalitet grovfoder såsom græs, hø eller andre fiberkilder. For en hest på 1.000 pund svarer dette til 15-20 kg hø om dagen. Fordi heste er naturlige græssere, er det bedst at fodre dem med mindre, hyppige måltider i løbet af dagen, hvis de ikke har adgang til græs.

Græsgang

Græs er den mest naturlige form for grovfoder og kan være den mest økonomiske løsning. Det er dog vigtigt at sikre, at græsarealerne rutinemæssigt er fri for giftige planter eller affald, der kan skade hesten. Desuden er frisk græs meget højt i letfordøjelige sukkerarter, så heste, der er tilbøjelige til at tage på i vægt, skal muligvis have begrænset adgang til græs for at undgå stofskiftesygdomme. I områder med sæsonbestemt klima kan græsgange muligvis ikke give tilstrækkelig næring om vinteren, og høtilskud i koldere temperaturer kan derfor være nødvendigt.

Hø er tørt og presset græs (såsom timothy, bermudagræs eller frugtplantage) eller lucerne. Der findes ikke noget perfekt hø; heste med tendens til overvægt kræver et mindre næringsrigt hø, mens andre kan have behov for hø med mere protein eller letfordøjelige kulhydrater. Timothy, frugtplantage, havre og bermuda er alle græshø. Disse er alle rige på fiber, men lavere i energi og protein end lucerne. Hø opbevares normalt i enten firkantede eller runde baller, hvor førstnævnte er opdelt i skillevægge, kaldet flager. Vejning af en prøveflage fra hver ny batch vil give dig en idé om, hvor meget du skal fodre; flage- og ballevægte er meget forskellige. Rundballer kan være mere økonomiske, men skal undersøges nøje for fugt eller skimmelsvamp, som kan indeholde det farlige giftstof botulisme. Kvaliteten af hø, inklusive lavt støvindhold og absolut ingen skimmelsvamp, er afgørende for hestens sundhed.

Høpiller og -terninger

Hø og lucerne fås også som pillede og ternede produkter. Disse kan være nemmere for heste med dårligt tandsæt at spise, da grovfoder allerede er nedbrudt i små stykker for at skabe pellets og terninger. Det er dog meget vigtigt at lægge hø-terninger i blød i mindst 10 minutter og endda bryde dem op manuelt, da de kan være en kilde til obstruktion eller kvælning i spiserøret. Heste med luftvejssygdomme kan have gavn af at blive fodret med opblødt hø, terninger eller pellets, da støv, der kommer fra gennemblødt foder, er minimalt.

Roemasse

Roemasse er et biprodukt fra sukkerroeindustrien og er tørret eller pilleteret. Det er en kilde til fiber og kulhydrat, uden at være massivt højt i sukker. Det er også rigt på calcium og har moderat proteinindhold. Iblødsætning af rå roepulp gør den mere velsmagende, øger din hests hydrering og reducerer risikoen for obstruktion i spiserøret. Roepiller skal ikke lægges i blød. Roemasse er en fremragende tilsætning til “hårde keepere”, der skal tage sikkert på i vægt. Det kan dog ikke helt erstatte behovet for hø, men det er en god mulighed, hvis du vil reducere mængden af hø, du fodrer med på grund af omkostningerne, eller hvis du vil øge vandindtaget.

2. Mineral- og vitamintilskud

Mineraler og vitaminer er afgørende for hestens sundhed. Vigtige makromineraler inkluderer calcium, fosfor, natrium og andre, mens mikromineraler som jern og selen er lige så vigtige, men kræver mindre mængder. Disse kan findes i mange berigede kornblandinger, men kan også tilsættes separat i form af mineralsaltblokke eller kommercielle mineraltilskud. En hests vitamin- og mineralbehov afhænger af dens livsstadie, hvilket grovfoder den fodres med, og den geografiske placering.

3. Rationbalancere

En ration balancer er et kommercielt mineral- og vitamintilskud, der er pelleteret med en proteinkilde, ofte sojabønnemel. De kan tilsættes til en diæt, hvis en hest har brug for mere protein, men er følsom over for foder med højt sukkerindhold.

4. Koncentrater

Kraftfoder er foder, der kan bruges til at supplere kalorier til en hests kost. Mange heste har ikke brug for andet end grovfoder og et mineraltilskud, men de i høje arbejdsniveauer, såsom væddeløb eller drægtige eller diegivende hopper, bør overvåges nøje for lav kropstilstand og suppleres efter behov. Der er et par vigtige ting at vide om hestens fordøjelsessystem, før du tilfører kraftfoder. For det første er hestens fordøjelsessystem afhængig af mikrober for at hjælpe med at fordøje foder, og enhver ændring i foder, især korn, vil forårsage et skift i denne mikrobielle population og kan potentielt forårsage kolik. For det andet er heste meget følsomme over for nogle tilsætningsstoffer, der findes i andre husdyrfoder. Foder kun din hest hestespecifikt foder; kvæg- eller fjerkræfoder kan være dødeligt.

Det er vigtigt at læse enhver foderpose grundigt og følge instruktionerne. Sørg også for, at foder opbevares i lufttætte beholdere, og smid det ud, hvis der udvikler sig skimmelsvamp eller hvis skadedyr, såsom mus eller opossum, har fået adgang. Korn er særligt velsmagende for heste, og heste kan overspise, hvis de har adgang til opbevaringsområderne. Ring straks til din dyrlæge, hvis du bemærker, at din hest har spist for meget korn, da det kan forårsage alvorlig diarré og forfangenhed.

Korn

Korn inkluderer majs, havre og byg. Disse er meget energirige, hvor majs er den mest energitætte, og havre er den mest fiberrige. Skimmelsvamp på ethvert korn kan være giftigt for heste, men især skimmelsvamp, der findes på majs, kan være farligt. Korn blandes normalt med pellets i kommercielt foder for at give tilsatte vitaminer og næringsstoffer.

Korn blandes med pellets

Kommercielle blandinger er beriget med mineraler og vitaminer ud over korn og pellets. Roepulp kan tilsættes for at øge fiber, og melasse øger smagen og mindsker støv. Den mest klassisk kendte blanding er “sødt foder”, som hedder det, fordi det er højt indhold af sukker. Disse er bedst til heste i høje arbejdsniveauer, da de hovedsageligt består af letfordøjelige kulhydrater for hurtig energi.

Pelleteret og ekstruderet foder

Pelleteret foder indeholder de samme ingredienser som kornblandinger, men formales og formes til pellets, så heste ikke kan sortere ingredienserne fra. Ekstruderet foder gennemgår en ekstra tilberedningsproces for at reducere støv. Ekstruderet foder er også højere i fedtstoffer, hvilket hjælper hesten med at tage på i vægt og kondition uden nogle af de skadelige virkninger af sukker på mave-tarmsystemet. Der er utallige kommercielle muligheder for alle stadier af livet og arbejdsniveau, med mange, der er højere i fiber og protein og lavere i sukker end kornblandinger.

5. Fuldfoder

Fuldfoder kaldes det, fordi det indeholder grovfoder, mineraler, vitaminer og kalorieindhold, som er nødvendigt for hestens komplette kost. Seniorheste, der har mistet deres tænder eller har tandproblemer, kan have brug for et seniorfoder, da de i stedet for at tygge og synke passende, danner bolde af hø, kaldet quids, som de taber. Nogle hestetyper, der oplever gentagne kolikanfald, kan have gavn af et skift til fuldfoder fra hø.

Andre tilsætningsstoffer til kosten kaldes kosttilskud. Din dyrlæge og/eller beslagsmed kan anbefale disse, hvis din hest har specifikke hov- eller sundhedsbehov. Mens hovedparten af ​​en hests kost bør bestå af grovfoder med tilsætning af mineraler og vitaminer efter behov, kan en lille mængde korn understøtte det generelle helbred og give en velsmagende godbid. Sørg altid for at give din hest en kilde til rent, frisk vand.

Det kan være vanskeligt at beregne din hests kostbehov. Foderbutikker har vægte, som du kan bruge, og der er måder at vurdere din hests vægt på. Sørg for at spørge din dyrlæge til råds og foretag foderskift langsomt for den bedste mave-tarmsundhed.

https://www-thesprucepets-com.translate.goog/horse-feeds-and-concentrates-5443192?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=da&_x_tr_hl=da&_x_tr_pto=wapp
Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Hvordan sadler man en hest op?

Hvordan sadler man en hest op?

Uanset om du foretrækker en engelsk eller vestlig sadel, er grundprincipperne for opsadling de samme. Det handler om at sikre både hestens og rytterens komfort og sikkerhed. Selvom billederne i denne guide viser en engelsk sadel, gælder vejledningen for begge typer....