De 10 mest almindelige begynderfejl i ridning

Grundlæggende hesteforståelse, Hestetræning

At begynde at ride på en hest kan virke uoverskueligt, og der er mange typiske fejl, som nye ryttere ofte begår. Her er nogle af de mest almindelige problemer blandt nye ryttere og tips til, hvordan man kan rette dem, så både hest og rytter forbliver sikre.

pige trækker med hest

1. Du er usikker

Hestesport er i sin natur farligt. Det er også almindeligt, at erfarne ryttere, som har redet i mange år, tilsidesætter sikkerhedsforanstaltninger, hvilket sætter et dårligt eksempel for begyndere. Sikkerhedsudstyr er essentielt, når man rider. Uheld kan ske når som helst, og en ridehjelm kan beskytte dig mod hjerneskader, handicap og endda død.

Det er også vigtigt at kende den hest, du rider på, at være forberedt på uforudsete situationer og sørge for, at de områder, du planlægger at ride i, er sikre og fri for farer. Det er en god idé altid at have en telefon ved hånden for at kunne tilkalde hjælp, hvis det bliver nødvendigt. Ved at have disse sikkerhedsforanstaltninger i baghovedet kan du nyde en sjov og afslappende ridetur.

2. Du er anspændt

At ride på en hest som nybegynder kan virke skræmmende. Heste er store dyr, og du sidder højt oppe i luften på deres ryg. Men at være nervøs og anspændt kan få din hest til også at blive urolig. Heste mærker menneskets energi omkring dem.

At være anspændt vil også gøre det umuligt at have en korrekt siddestilling og håndposition. Det er vigtigt at fokusere på at slappe af, sænke din vægt dybt ned i dine hæle for at forlænge dit ben, sænke dine hænder og bevæge dig i takt med hestens bevægelser.

ligge pige er ude at ride på en hest

3. Du står på tæerne

At bruge tæerne til at skubbe din vægt op og væk fra sadlen kan være fristende. Dette er meget almindeligt, når ryttere først lærer at poste i trav. At forsøge at løfte sig selv op af sadlen ved at vippe op (ofte ved at trække skuldrene op og forsøge at “hoppe” op fra sadlen) og stå på tæernes spidser vil sandsynligvis få dig til at være ude af takt med travet og resultere i en dobbelt hoppende bevægelse i sadlen. Dine hænder kan også ryge op, mens du prøver at balancere dig selv. Dette resulterer i en utilfreds hest og en ubalanceret, ukomfortabel rytter.

For at bekæmpe dette, skal du rette din benposition. Hold dit underben stille, med dine fødder under dig, som hvis du stod på jorden med let bøjede knæ. Forlæng dit underben og sænk din vægt ned i din hæl. Lær at bruge dine kernemuskler til at hjælpe dig med at poste i travet og bevæge dig i takt med din hest.

piger er ude at ride i naturen

4. Fødder for dybt i stigbøjlerne

Når du rider, bør du altid bære en form for støvler med hævede hæle. Dette hjælper med at forhindre, at din fod bliver fanget i stigbøjlen, hvis du falder af. Det er også vigtigt ikke at placere dine fødder for langt frem i stigbøjlerne. Stigbøjlens bund skal hvile mod forfoden.

Derudover skal du sørge for, at dine stigbøjler har den rette længde. Stigbøjlen bør ramme din ankels knogle, når dine ben hænger frit med fødderne ude af stigbøjlerne. Dette vil gøre det muligt for dig at have din fod i den korrekte position.

5. At sidde sammenfalden

Kropsholdning er altid vigtig, men det er endnu mere afgørende, når du rider på en hest. At ride på en hest og have en korrekt og effektiv siddestilling handler alt sammen om balance. Hvis du krummer din krop over, fører det ikke kun til en ineffektiv siddestilling, men det kan også forstyrre din hests balance.

Når du rider, skal du sidde oprejst, men afslappet. Brug dine kernemuskler til at bevæge dig i takt med hestens bevægelser. Hold dit hoved højt og se, hvor du rider hen. Du skal forblive smidig og fri for spændinger.

Pige ude at ride på hest

6. Du holder vejret

Som nybegynder inden for ridning er det naturligt at være nervøs, når man rider. Uden at være bevidst om det, vil nogle begyndere holde vejret under ridningen. Dette er en farlig vane, da det kan føre til iltmangel, svimmelhed, og du kan risikere at falde af hesten.

Bekæmp denne vane ved at tage dybe åndedrag og fokusere på din vejrtrækning. Det kan også være hjælpsomt at synge eller nynne en rytmisk melodi, såsom “Ro, ro, ro din båd.”

7. At holde for hårdt om tøjlerne

Husk altid, at de tøjler du holder i, er direkte forbundet med et stift metalbid i din hests mund. Du må aldrig rykke eller trække hårdt i tøjlerne. At have et konstant stramt greb om tøjlerne er irriterende og muligvis endda smertefuldt for din hest, og de vil ikke forstå andre kommandoer, da dine hænder konstant signalerer dem at stoppe. At holde for stramt om tøjlerne kan også forårsage krampe og smerte i dine hænder.

Du skal blødgøre dine hænder og foretage subtile justeringer med tøjlerne. Hold tøjlerne fast men let, som hvis du sikkert holdt en lille kylling i hver hånd. Klem ikke for hårdt og knus ikke dine kyllinger!

8. Du kigger på hesten

Begynderryttere er ofte fascinerede af deres hest og ønsker at kigge på den, eller de er nervøse og ønsker at holde øje med den. At kigge ned betyder, at du ikke kan se, hvor du rider hen. Det får også din rygsøjle og siddestilling til at blive stiv, fordi dit hoved er nede, og din nakke er bøjet. Enhver stivhed i din krop gør det sværere for hesten at bære dig.

Hold altid hovedet oppe og øjnene rettet mod, hvor du rider hen. Når du drejer, skal du kigge mod din destination, før du signalerer drejningen. Dette giver dig en bedre balance med hagen oppe og øjnene fremad.

9. Du stikker albuerne ud

Som nævnt tidligere handler en effektiv siddestilling ved ridning om balance. I begyndelsen vil mange nye ryttere kæmpe for at finde deres balance og vil løfte deres hænder og arme, stikke deres albuer ud for at balancere deres overkrop. Disse bevægelser gør det umuligt effektivt at balancere, bevæge sig flydende med hestens bevægelser og korrekt bruge dine hænder.

God balance opnås med mere erfaring. Stræb efter at bevæge dig i takt med din hests rytme. Dine albuer, underarme, håndled, hænder og tøjler skal alle være justeret langs med biddet i din hests mund. Albuerne skal være tæt på din krop og ikke stikke ud til siderne.

10. Du skynder dig for hurtigt

Denne fejl refererer ikke kun til hestens ridetempo. Ridning er en kompleks og potentielt farlig sport at deltage i. At blive en sikker, selvsikker og effektiv rytter kræver tid, tålmodighed og uddannelse. At gøre for meget for hurtigt kan føre til katastrofe.

Sørg altid for at få hjælp fra en erfaren hestetræner eller instruktør og gør aldrig noget, du ikke er tryg ved. Med tid og vedholdenhed vil du opnå de nødvendige færdigheder til at have sjove og harmoniske rideture, mens både du og din hest forbliver sikre.

Afsluttende tanker

At ride på en hest kan være god motion og meget afslappende. Men når man starter som rytter, kan det virke overvældende. Sikkerhed er altid den vigtigste prioritet for enhver rytter. At slappe af og bevæge sig med din hest med en naturlig hånd-, krops- og benposition vil gøre det muligt for din hest at bevæge sig behageligt og selvsikkert. Husk, at øvelse gør mester, og tag altid tingene i et roligt tempo.

Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Hvordan strigler man en hest?

Hvordan strigler man en hest?

At strigle en hest er en essentiel del af hestepleje, som ikke kun handler om at holde hesten ren og præsentabel, men også om at sikre dens sundhed og velvære. Strigling er en daglig rutine, der giver dig mulighed for at skabe et stærkt bånd med din hest, samtidig med...

Find den bedste rideundervisning i Midtjylland

Find den bedste rideundervisning i Midtjylland

Leder du efter kvalificeret og engageret rideundervisning i Midtjylland? Hos Danish Horse Academy tilbyder vi undervisning tilpasset både nybegyndere og erfarne ryttere. Vores erfarne underviser, Tina, sørger for, at alle får en unik og personlig oplevelse – og det...

Hvorfor rideundervisning som voksen?

Hvorfor rideundervisning som voksen?

Hos Danish Horse Academy er vi specialister i rideundervisning, der passer til alle aldre og niveauer – og voksne er ingen undtagelse! Ridning er ikke kun en fysisk aktivitet, men også en unik mulighed for at opbygge en dyb forbindelse til et dyr, få motion og finde...