Sådan rider du sikkert på en hest

Hestetræning

Man kan ikke lære at ride på en hest ved blot at besøge en hjemmeside, læse en bog eller se en video. Den bedste metode til at lære at ride er gennem en dygtig træner eller instruktør, som kan opdage og rette dårlige vaner, før de bliver en fast del af dig, vejlede dig omkring de fejl du måtte begå, motivere dig og give råd, så du kan ride sikkert og komfortabelt.

Pige i stald med hest

Men du kan forberede dig og få indsigt i, hvad du kommer til at lære, når du først sidder på en hest, uanset om du planlægger at lære engelsk eller westernridning. Her er, hvad du skal vide for kompetent at kunne ride en hest.

Inden du begynder din ridetur

Det første, du vil lære om ridning, er måske ikke egentlige ridefærdigheder. Du kan støde på rideskoler, hvor du simpelthen hopper op på hesten og begynder at ride. Men at lære at binde, strigle og føre hesten er essentielle færdigheder, der hjælper dig med at forstå heste, sikre din sikkerhed og øge din nydelse af ridningen. Dette er især vigtigt, hvis du planlægger at tage ud på egen hånd, når du er klar.

Sadl op

Når din hest er sikkert bundet og striglet, er det tid til at sadle op til din ridetur. Lær hvordan man sætter en engelsk eller westernsadel på samt trense, og hvordan man strammer gjorden på en westernsadel.

Rytter rider på hest i skoven

Stig op på hesten

Med din hest klar, striglet, sadlet op og klar til ridning, vil du gerne komme i gang. Men skynd dig ikke: Det er vigtigt at forstå, hvordan du stiger op på din hest, og når du først er oppe, hvordan du sidder korrekt i sadlen, mens du rider.

Gå i gang

Når du først begynder at ride, vil du føle dig akavet og ubalanceret. Du kan have svært ved at få alle dele af din krop til at gøre alt det, de skal, på samme tid. Du kan bruge muskler, som ikke er vant til den opgave, du stiller dem, og have svært ved at huske alt det, du skal gøre. Nøglen er øvelse.

Gå, stop og drej

  • Sådan går og stopper du: Det første din instruktør vil forklare er, hvordan du giver hesten tegn til at gå. Hvis du aldrig har redet før, vil det tage lidt tid at vænne sig til hestens bevægelser.
  • Sådan drejer du (Engelsk): De fleste engelske ryttere lærer at bruge en direkte tøjle for at dreje deres heste.
  • Sådan drejer du (Western): De fleste westernryttere vil sandsynligvis lære at bruge hals-tøjling.

Trav, skridt, galop

Når din selvtillid og færdigheder øges, er det tid til at lære at ride i hurtigere tempi. Udfordr dig selv, men føl dig aldrig stresset. At lære at ride skal være sjovt, ikke skræmmende.

Sådan rider hun på sin hest
  • Stående trav: Det kan kræve en del arbejde at lære at trave, især den stående trav. Igen er nøglen øvelse. Snart vil det føles helt naturligt.
  • Siddende trav: At lære siddende trav kan være en udfordring. Disse tips kan hjælpe med at fjerne den hoppende fornemmelse.
  • Galop: Galop er rigtig sjovt, og når du først føler dig sikker i sadlen, kan det faktisk føles nemmere end trav.

Ridesikkerhed

Disse er ikke direkte ridefærdigheder, men sikkerhed med heste er altid den første prioritet. Din træner kan hjælpe med at minde dig om disse sikkerhedstips, mens du rider, da det kan være svært at huske så mange nye ting.

  • Ridebane etikette og sikkerhed: Ligesom færdselsreglerne forhindrer trafikkaos, forhindrer ridebane-etikette ryttere i at komme for tæt på eller krydse hinandens spor.
  • Sikkerhed på stien: At ride på en sti er et eventyr, der kommer med nogle risici. Vær forberedt ved at vide, hvad du skal holde øje med.
  • Ridning mere sikkert efter mørkets frembrud: Hvis du bliver fanget (eller tager ud) og rider efter mørkets frembrud, kræves ekstra forsigtighed.
  • Sikkerhed ved ridning langs veje: Generelt er heste og trafik en dårlig kombination. Men hvis du er nødt til at ride langs veje, så sørg for at gøre det sikkert.

Ud over grundlæggende færdigheder

Disse færdigheder går ud over det grundlæggende. Lær at falde af og udføre en nød-afstigning under vejledning af en erfaren træner. Brug altid en hjelm og passende støvler eller sikkerhedsbøjler. Overvej også at bruge en brystbeskytter og en tandbeskytter.

  • Bakning: Der er mange situationer, hvor det er praktisk at kunne bakke med hesten.
  • Rid uden sadel: At ride uden sadel er sjovt, og om vinteren, varmere!
  • Sådan falder du af: Nød-afstigninger og at falde af på den rigtige måde kan hjælpe dig, hvis din hest stejler, bukker eller opfører sig uforudsigeligt. Selvom der ikke findes en sikker metode til at forhindre ulykker og skader, når man rider.
  • Sådan udfører du en nød-afstigning: Hvad din træner kan lære dig om at stige hurtigt af hesten.

Pas på din hest efter ridningen

At være en god hestemand eller hestekvinde betyder, at du passer på din hest, også efter dens opgave er udført. Du ønsker ikke, at din hest skal føle sig utilpas, og du ønsker ikke, at den skal tro, at ridning kun er arbejde og ingen leg. Her er hvordan du kommer af hesten og belønner den.

  • Stig af: Da vi desværre har andre ting at tage os til, bliver vi nødt til at stige af hesten på et tidspunkt. Korrekt afstigning fra din hest er det første skridt, efter du har afsluttet din ridetur.
  • Pas på din hest efter ridning: Et tegn på god horsemanship er en hest, der ikke kun bliver redet godt, men også bliver passet godt. Her er hvordan du køler din hest ned og strigler den efter ridningen.
  • Beløn din hest med sikre godbidder: Beløn din firbenede ven for et godt udført arbejde. Men gør det sikkert.
Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Find den bedste rideundervisning i Midtjylland

Find den bedste rideundervisning i Midtjylland

Leder du efter kvalificeret og engageret rideundervisning i Midtjylland? Hos Danish Horse Academy tilbyder vi undervisning tilpasset både nybegyndere og erfarne ryttere. Vores erfarne underviser, Tina, sørger for, at alle får en unik og personlig oplevelse – og det...

Hvorfor rideundervisning som voksen?

Hvorfor rideundervisning som voksen?

Hos Danish Horse Academy er vi specialister i rideundervisning, der passer til alle aldre og niveauer – og voksne er ingen undtagelse! Ridning er ikke kun en fysisk aktivitet, men også en unik mulighed for at opbygge en dyb forbindelse til et dyr, få motion og finde...

Hvorfor heste sparker og hvad du kan gøre ved det

Hvorfor heste sparker og hvad du kan gøre ved det

En hest, der sparker, kan være farlig. Selv hvis din hest blot sparker efter en bidende flue, og du tilfældigvis kommer i vejen, kan du komme til skade. Nogle heste udvikler en dårlig vane med at sparke og kan være en trussel både på jorden og under ridning eller...