Sådan hjælper du din hest med at tage på i vægt

Grundlæggende hesteforståelse

Heste har generelt en effektiv fordøjelse og optager næringsstoffer godt, men ikke altid. Nogle heste kan have svært ved at opretholde en passende kropstilstand, og bliver derfor kaldt “hard keepers”.

Andre heste kan have brug for at tage på i vægt, for eksempel efter sygdom eller hvis de er erhvervet fra et miljø med utilstrækkelig ernæring. Det er vigtigt at kunne genkende en tynd hest, forstå årsagerne til dens lave kropstilstand og vælge det bedste foder til en hurtig og sikker vægtøgning.

To heste spiser på mark

Sådan vurderer du om din hest har brug for vægtøgning

Body Condition Score (BCS) er et vigtigt og objektivt scoringssystem, der kan afgøre, om din hest har tilstrækkelig fedt- og muskelkondition. Når heste taber sig, bruger de først kulhydratreserver (glykogen), som hurtigt bliver opbrugt. Derefter mobiliseres fedtlagre, efterfulgt af nedbrydning af muskler til protein. De fleste BCS-scoringer udføres på en ni-trins skala. Der er nogle forskelle mellem racer og discipliner, når det kommer til ideel kropstilstand, men generelt anses en score på 4-5 for at være ideel. Heste med denne score vil have symmetrisk muskulatur, og ribbenene kan kun anes svagt. Der vil være en lille fedtpude over halen, og hals og manke vil flyde sammen.

Det er ekstremt farligt at forsøge hurtigt at øge kropsvægten hos en afmagret hest (BCS på 1-2,5). Ligeledes kan meget overvægtige heste (BCS 8-9) have betydelige helbredsproblemer, hvis der forsøges hurtigt vægttab. Ingen af ​​disse situationer bør forsøges uden tæt veterinærtilsyn.

Sundhedsmæssige årsager til dårlig kropstilstand hos heste

Det første skridt i vurderingen af ​​magre heste er at genkende eventuelle sundhedsproblemer, der kan gøre dem uappetitlige. Sunde heste skal være lyse og opmærksomme, interesserede i mad og have en skinnende pels af passende længde til sæsonen. Der må ikke være næseflåd, og deres gødning skal være blødt formede fækale kugler. Når heste spiser, skal de nemt kunne trække maden ind i munden med deres læber, tygge uden at tabe foderet og sluge normalt uden at hoste.

Hvis en hest bliver for tynd, bør en dyrlæge vurdere den. Tandproblemer er en væsentlig årsag til vægttab hos heste. Hestens tænder vokser konstant og ændrer form gennem hele deres liv, og de slides ned ved tygning af grovfoder ( og græs). Nogle gange er tænderne ujævnt slebet ned, hvilket kan resultere i punkter, der kan skære i tandkød eller kinder og gøre tygningen smertefuld. Ældre heste sliber deres tænder ned til en glat overflade og kan endda miste tænder. En mundtlig undersøgelse bør udføres årligt for at udelukke tandsygdomme, selv hos heste med passende vægt.

Under undersøgelsen bør der også tages en afføringsprøve for at vurdere for næringsstofstjælende interne parasitter. Blodprøver kan udtages for at kontrollere for underliggende infektioner, lever- og nyreenzymer og andre sygdomme. En dyrlæge vil også spørge, hvad du fodrer din hest med, og om der er konkurrence mellem hestene i besætningen ved fodertruget.

En meget almindelig årsag til nyligt vægttab hos heste er øget energiforbrug. Hopper vil tabe sig efter følning, fordi mælkeproduktion kræver betydelig energi. En stigning i motion kræver ofte også en stigning i kalorieindtaget. En anden almindelig årsag til et øget behov for energi er det hurtige fald i miljøtemperaturerne. Heste opretholder ofte en kropstilstand kun på hø eller græs, men korntilskud er ofte nødvendigt, når vintertemperaturerne falder til under frysepunktet. Sørg for at tjekke din hests kropstilstand dagligt med dækken i kolde temperaturer, da denne ændring kan ske på en uge.

Årsager til vægttab hos heste

Vægttab hos heste kan skyldes en række forskellige årsager, herunder:

  • Tandproblemer
  • Parasitter
  • Dårlig foderkvalitet
  • Øget energiforbrug
  • Konkurrence ved fodertruget
  • Mavesår
  • Hæver
  • Lungebetændelse
  • Mave-tarm sygdomme
  • Lever sygdomme
  • Hjerte sygdomme
  • Nyresygdomme
  • Kræft
  • Underliggende infektioner

Det er vigtigt at få din hest undersøgt af en dyrlæge, hvis den oplever vægttab, da det kan være et tegn på alvorlig sygdom eller en sundhedsmæssig tilstand, der kræver behandling.

De bedste fødevarer til vægtøgning hos heste

Hø udgør den største del af en hests kost, og kvaliteten varierer betydeligt. Heste bør spise mellem 1,5-2 % af deres kropsvægt i kvalitetshø dagligt, hvis græsgange ikke er let tilgængelige. Ofte har heste brug for tilskud af hø om vinteren, selvom de har adgang til rigelige græsgange i et sæsonbetinget klima. Alfalfa er mere kalorietæt end græshø, som er mere kalorietæt end halm.

Hurtig vægtøgning kan være vanskelig at opnå hos en hest, da de mikrober, der lever i en hests mave-tarmkanal, er meget følsomme over for forandringer. Nogle fibre, koncentrater og korn er dog bedre end andre til at fremme sikker vægtøgning. Roemasse er en fremragende kilde til fiber, der også fremmer sikre stigninger i kroppens tilstand. Den skal lægges i blød før fodring.

Koncentrater med et højt indhold af fedt og protein vil også fremme vægtøgning mere sikkert end korn med højt indhold af sukker, da sidstnævnte kan forårsage hurtige skift i tarmmikrobielle populationer og føre til kolik. Olier (majs, raps, hør og kommercielle hestespecifikke formler) giver en tæt kalorieindhold i form af fedt uden stivelse. De er især nyttige til stivelsesfølsomme heste, såsom dem med mave-tarmsygdomme eller tidligere forfangenhed. 2

Enhver tilsætning af korn eller olie bør foretages langsomt over en periode på en eller to uger for at give hestens tarm tid til at tilpasse sig.

Alt i alt kræver det først lidt detektivarbejde for dig og din dyrlæge at opfede en mager hest. Udelukkelse af sundhedsproblemer såsom tandproblemer, høj parasitbelastning, systemisk sygdom og miljøfaktorer såsom konkurrence ved fodertruget bør være det første skridt. Vurder derefter grovfoderkvaliteten og tilsæt kraftfoder og olier langsomt, med fokus på fibre, protein og fedt over sukkerarter og letfordøjelig stivelse.

Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Hvordan sadler man en hest op?

Hvordan sadler man en hest op?

Uanset om du foretrækker en engelsk eller vestlig sadel, er grundprincipperne for opsadling de samme. Det handler om at sikre både hestens og rytterens komfort og sikkerhed. Selvom billederne i denne guide viser en engelsk sadel, gælder vejledningen for begge typer....