10 tips og tricks til hestepleje

Grundlæggende hesteforståelse

At eje en hest er en livslang drøm for mange. Heste er vidunderlige ledsagere og knytter stærke bånd til deres plejere. De er en kilde til motion, uanset om du vil ride din hest eller bare arbejde med dem på jorden. De kan også være et grundlag for familiebinding og lære yngre familiemedlemmer ansvar. Her er 10 tips til at vide, hvis du overvejer at eje hest.

1. Type hest

Der er mange forskellige typer heste, der bruges til et væld af aktiviteter eller discipliner. Sæt dig ind i forskellige hesteracer. En sund hest kan bære 20 % af sin vægt (rytter og tack)1, så det er vigtigt at overveje størrelsen, hvis du vil have en ridehest. Tidligere træning og nuværende evner spiller i høj grad ind i en hests pris. Det er vigtigt at rangere en hests sikkerhed og erfaring højt for enhver potentiel ejer, især en førstegangskøber.

2. Hvor skal du holde din hest

En hesteejer kan enten holde sin hest hjemme eller betale for at gå ombord på den et andet sted. Som minimum har en hest brug for et område ryddet for affald til træning, et overdækket husly, adgang til rent, frisk vand og græs eller af god kvalitet.

Selvom et hjem har jord nok til at holde en hest, kræver det meget arbejde at holde området rent og din hest fodret og vandet. Prisen for at gå ombord på en hest afhænger af det område, din hest holdes i, samt hvor du bor geografisk. Mængden af ​​pleje, som faciliteten yder, vil også påvirke omkostningerne. Full-service stalde sørger for daglig fodring og rengøring af bås, men koster mere end stalde, hvor ejerne er ansvarlige for disse opgaver.

3. Miljø

Heste skal leve i et rent område. Hvis de er i en bås, skal båsen rengøres mindst én gang dagligt (gerne to gange) for eventuel gødning eller våde pletter fra urin. Heste kan døse stående, men de lægger sig til dyb søvn. Sengetøjsmaterialer som halm eller spåner opsuger urin og giver et godt soveområde. Majskolber og sorte valnøddespåner er farlige strøelsesmaterialer og bør undgås.
Hvis heste ikke har meget fremmøde (adgang til en tørplads eller græsgang for at lege), kan berigelsesmaterialer hjælpe med at afværge kedsomhed. Heste er glade i valgdeltagelsen, især med socialisering, men det er vigtigt at integrere nye medlemmer af flokken langsomt og fornuftigt, da der kan opstå skader, efterhånden som hakkerækkefølgen bestemmes.

4. Kost

Hoveddelen af ​​en hests kost kaldes grovfoder og er i form af græs eller hø. Heste kræver i gennemsnit 1-2% af deres kropsvægt af hø dagligt for at opretholde deres kropsvægt. Små, hyppige måltider kan beskytte dem mod gastrointestinale forstyrrelser eller kolik.

De fleste græsgange leverer ikke nok året rundt til at fodre en hest, så hø af høj kvalitet er normalt nødvendigt. Hvis det er tilgængeligt, bør græsningen evalueres for at sikre, at den er fri for giftige planter. Nogle heste bliver også overvægtige og er tilbøjelige til at få sygdomme som f.eks. grundlægger på rige græsgange, så rådfør dig med din dyrlæge om kost.

Alle heste bør også have adgang til mineralsaltslik og frisk, rent vand. En hest drikker 5 til 10 liter vand dagligt og kan have brug for mere, hvis det er varmt, eller hesten er i motion. Korn bruges til at supplere kalorier, hvis hø alene ikke er tilstrækkeligt. Det er vigtigt at fodre korn lavet specielt til heste, da husdyrfoder indeholder tilsætningsstoffer, der er giftige og kan være dødelige for en hest.

 

5. Grooming

At børste din hest og pleje dens fødder er en vigtig del af den daglige sundhedspleje, kaldet opdræt. Det er også en god kilde til bånd mellem hest og oppasser. Specialiserede værktøjer vil hjælpe med at opretholde en hårfrakke af høj kvalitet, og det er vigtigt at rydde afkroge af hovens såler (“udvælge fødderne”) for at holde hesten sund.

 

6. Fodpleje

En hests hove er analoge med vores negle og skal trimmes hver sjette til ottende uge. Hestesko skal muligvis placeres af din beslagsmed afhængigt af din hests kropsbygning og påtænkte arbejde.

 

7. Tandpleje

Heste spiser ved at male græs, hø eller korn ned. Som et resultat har de udviklet tænder, der konstant vokser og ændrer sig i form gennem hele livet. Ujævnt slid fører til smertefulde kroge og spidser, især på kindtænder. Dette kan påvirke evnen til at spise og kan endda forkorte din hests levetid. Hver hest bør have deres tænder tjekket årligt og spidserne raspet ned (flodet) af en dyrlæge, hvis det er nødvendigt.

 

8. Forebyggende og akut behandling

Det er meget vigtigt at have en dyrlæge til rådighed for sundhedspleje. Vaccination og parasitkontrol (ormekur) vil forlænge din hests liv og reducere risikoen for sygdom. Din dyrlæge kan også hjælpe dig, hvis din hest bliver halt eller lider af en skade eller sygdom, der kræver akut opmærksomhed, såsom en flænge eller kolik. Det er også vigtigt at have en plan for transport af din hest i nødstilfælde, såsom en naturbrand eller hvis din hest skal indlægges.

 

9. Tack

Tack er betegnelsen for ethvert stykke udstyr, der bidrager til udførelsen af ​​en hests disciplin. Dette inkluderer tøjle og saddel, hvis en hest skal rides, eller seletøj, hvis du har en vognhest. Sadler er forskellige mellem discipliner og pasform er meget vigtig for at holde dig og din hest komfortable. Alt tack skal rengøres efter ridning og regelmæssigt konditioneres og kontrolleres for skader.

 

10. Træning

Du vil sandsynligvis gerne ride din hest, hvis du har energi efter al den pleje. Ridetimer eller træning for din hest kan være nyttigt. Boardingfaciliteter har ofte trænere på stedet, eller du kan hyre en træner til at komme til din hest. Ridning er en sport; at modtage feedback på din ridning og din hests præstation kan være vigtigt uanset dit niveau.

 

Konklusion

Alt i alt skal valget om at anskaffe en hest ikke tages let. Dog kan hesteejerskab være en af ​​de mest givende beslutninger, du kan træffe for dig selv og din familie.

1. Powell, Debra M., et al. “Evaluation of indicators of weight-carrying ability of light riding horses.” Journal of Equine Veterinary Science 28.1 (2008): 28-33. doi:10.1016/j.jevs.2007.11.008

Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Hvordan sadler man en hest op?

Hvordan sadler man en hest op?

Uanset om du foretrækker en engelsk eller vestlig sadel, er grundprincipperne for opsadling de samme. Det handler om at sikre både hestens og rytterens komfort og sikkerhed. Selvom billederne i denne guide viser en engelsk sadel, gælder vejledningen for begge typer....