Ting en hest ikke bør spise

Grundlæggende hesteforståelse

Det er hyggeligt at forkæle din hest med særligt foder en gang imellem. Der er dog nogle ting, de helst ikke bør spise. Hvad må du ikke give din hest at spise? Her er en liste over de fødevarer, der sandsynligvis ikke bør være en del af din hests kost.

Pige giver græs til hest

Frugt i store mængder

Mange af os kan lide at give vores heste æbler som godbidder. Men store mængder frugt kan være for meget af det gode. En mave fyldt med æbler eller anden frugt kan føre til kolik eller andre komplikationer. Du bør sandsynligvis ikke give din hest mere end et eller to stykker frugt. Faren opstår, når heste har adgang til uventet frugt fra et vildt træ, eller nogen smider en kurv med rådne æbler over hegnet og tror, at de giver hesten en “godbid”.

Hestens kost: Hvad er sikkert?

Græs- og haveaffald

Græs- og haveaffald kan indeholde mange farer. Nyligt klippet eller halvt tørt plantemateriale kan være et problem i sig selv, selvom det ikke ser ud til at indeholde andet end græs.

Fordi heste ikke har behov for at græsse og tygge materialet, kan de hurtigt spise for meget af det. Dette kan føre til kvælning og kolik. Sukker i frisk eller let tørt affald kan forårsage ubalance i hestens tarme, hvilket resulterer i forfangenhed. Smid græs og haveaffald i din kompostbunke eller som gødning, ikke over hegnet til din hests græsareal.

ADVARSEL
Affald kan indeholde giftige planter, og der er flere almindelige haveplanter som hestebregner, der falder ind under denne kategori. Nogle ukrudtsplanter kan også være giftige.
Uanset hvad der sprøjtes på græsplæner og haver for at bekæmpe skadedyr og ukrudt, kan det også være giftigt.

Kød

“Deadly Equines, The Shocking True Story of Meat-Eating & Murderous Horses” af CuChullaine O’Reilly, grundlæggeren af ​​Long Riders’ Guild, undersøger det faktum, at heste kan og spiser kød (og nogle kan opføre sig voldeligt for at få det). Men bare fordi de kan og har spist kød, betyder det ikke, at de bør.

En hest kan være trænet til at spise kød eller tvinges til det af nød. Dette betyder ikke, at en kost med højt kødindhold er en god ting på lang sigt. Din hest kan godt lide en lejlighedsvis bid af din hamburger eller tunsandwich, og kan spise den uden skade. Men da vi ikke kender de langsigtede virkninger på de fleste heste, vil en kost med højt kødindhold være utilrådelig (og dyr).

Heste har tænder og fordøjelsessystem som en planteæder med høj specialisering. Vores heste vil sandsynligvis være mest sunde ved at spise den kost, deres fordøjelsessystem er udviklet til at fordøje.

Korsblomstrede grøntsager

Du kender måske allerede nogen, der føler sig ubehagelige efter at have spist kål, broccoli, grønkål, blomkål eller andre grøntsager fra kålfamilien. Din hest kan føle samme type ubehag efter at have spist “gasdannende” grøntsager som disse. Et par blade eller spirer vil måske ikke gøre nogen skade, men at smide de gamle planter over hegnet er nok ikke en god idé.

Muggent eller støvet hø

Hvis der ikke er gode græsarealer tilgængelige, er af god kvalitet det næstbedste valg. Fodre aldrig din hest med støvet eller muggent hø. Det kan føre til luftvejssygdomme. Det er ikke ok at fodre hø, der kun er lidt støvet eller har en smule skimmel.

Bran Mos

Mange mennesker vil være overraskede over at høre, at bran mos ikke anbefales, bortset fra som en lejlighedsvis godbid. Overforbrug af bran mos kan føre til mineralmæssige ubalancer, så du vil måske kun tilbyde dem en gang om ugen, eller endnu sjældnere.

Alsikekløver

At spise alsikekløver kan forårsage alvorlige solskoldninger, sår i munden og problemer som kolik, diarré og leversygdomme. Alsikekløver er almindeligt fundet i engene. Det kan blive op til 76 centimeter højt og har, udover sine kløverformede blade, et rundt blomsterhoved med en smuk pink farve.

Du kan skelne den fra rødkløver, fordi den ikke har det karakteristiske hvide “V” på blade, som andre kløver har. Hvis din hest ind imellem tager et par stængler af alsikekløver, er det sikkert okay, men en længere tids forbrug eller en stor mængde på én gang kan give problemer.

Kvægfoder

Kvægfoder indeholder tilskud, der er gode for kvæg, men meget giftige for heste. Lægemidler som rumensin tilsættes regelmæssigt til kvægfoder. Disse stoffer kan være dødelige for heste. Derfor er det en god idé at købe foder fra møller, der udelukkende specialiserer sig i hestefoder.

Ensilage og høslæt

At fodre heste med ensilage (nogle gange kaldet balleage) og høslæt er mere almindeligt i Storbritannien og Europa end i Nordamerika. Det kan være svært at fodre heste med ensilage og høslæt. Der er nogle klare fordele ved at tilbyde disse typer af foder til dine heste, såsom en højere næringsværdi og færre støvpartikler.

Ontario’s Ministerium for Landbrug, Fødevarer og Landdistrikter fremhæver både fordele og ulemper ved at fodre heste med ensilage og høslæt. Otte typer af botulinumtoksiner er blevet identificeret, men kun tre er kendt for at påvirke heste. Der er en vaccine til den mest almindelige type, der påvirker heste – type B. Det kræver omhu at sikre, at uspist ensilage eller høslæt bliver fjernet. Der er en mulighed for, at frosset ensilage kan føre til kolik, og vi forstår stadig ikke de langsigtede effekter af at fodre heste med surt (og behandlet eller konditioneret) foder.

ADVARSEL
Måden, høet bliver skåret og presset på, kan øge risikoen for botulismeforgiftning. Heste er meget følsomme over for botulinumtoksinet, og eksponering eller indtagelse af toksinet kan føre til lammelse og død. På grund af den høje fugtighed og den måde, høet bliver pakket ind i plastik på, er det et ideelt miljø for toksinet at vokse. Jord, der bærer botulinumtoksinet, kan presses ind i høet, hvor bakterierne kan fortsætte med at vokse.
Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Hvordan sadler man en hest op?

Hvordan sadler man en hest op?

Uanset om du foretrækker en engelsk eller vestlig sadel, er grundprincipperne for opsadling de samme. Det handler om at sikre både hestens og rytterens komfort og sikkerhed. Selvom billederne i denne guide viser en engelsk sadel, gælder vejledningen for begge typer....