Shetlandspony

Hesteracer

En shetlandspony (eller en shetlandsblanding) er stærk nok til at bære børn og samtidig så mild, at den kan holdes som kæledyr. På trods af deres lille størrelse er ponyerne fra Shetlandsøerne stærke, intelligente, blide og en anelse snu. Deres nuttethed er ikke til at tage fejl af, men lad dig ikke snyde af det. Disse robuste små ponyer kan konkurrere med selv den største trækhest.

Raceoversigt

Vægt180 til 204 kg
Højde71 cm til 112 cm – op til 117 cm for amerikanske Shetlands
KropstypeKompakt krop; bredt hoved; kraftig hals; korte ben; fyldig man og hale
Bedst egnet tilAlle niveauer af ejere og ryttere, herunder børn
Forventet levetid30 år eller længere

Shetlandsponyens historie og oprindelse

Shetlandsponyens sande oprindelse er ukendt. For op til 4.000 år siden strejfede ponyer rundt på de barske Shetlandsøer ud for Skotlands kyst. Den keltiske pony har sandsynligvis indgået i racen, sammen med mulige krydsninger med ponyer fra nordiske bosættere.

De robuste og stærke shetlandsponyer blev blandt andet anvendt til at trække vogne og plove landbrugsjord. Under den industrielle revolution blev de sendt ned i minerne for at hjælpe med at trække kul. De er også blevet populære ledsagere for børn, takket være deres milde sind og størrelse.

Shetland Pony Stud-Book Society blev stiftet i 1890 for at registrere og holde styr på racen. Den amerikanske Shetland Pony Club registrerer også ponyer i USA.

Shetlandspony i sne

Shetlandsponyens størrelse

Registrerede shetlandsponyer må maksimalt være 106 cm høje ved manken. I USA tillader American Shetland Pony Club ponyer op til 117 cm. En shetlandsponys vægt afhænger af dens højde, men ligger generelt omkring 180 til 204 kg.

Opdræt og anvendelser af shetlandsponyer

I det barske klima på deres hjemstavn, hvor føden er sparsom og terrænet er svært fremkommeligt, udviklede shetlandsponyerne sig til at være særdeles hårdføre dyr. De har en tyk pels, som hjælper dem med at modstå kolde vintre, og deres brede kroppe gør dem utroligt stærke. I USA har opdrættere forfinet ponyerne, så de er en smule mere slanke med længere ben. Disse amerikanske Shetlands er mere adrætte og har længere skridt end de traditionelle shetlandsponyer.

Shetlandsponyer har været flittigt brugt til at trække plove, vogne og hestevogne. I 1800- og 1900-tallet arbejdede de i miner både i Storbritannien og USA. I dag bruges shetlandsponyer til fornøjelseskørsel (trækker vogne, hestevogne osv.), ridning og mange fungerer som børns ledsagere i hesteshows og kan holdes som kæledyr. Derudover findes der stadig vilde flokke af shetlandsponyer på Shetlandsøerne.

Farver og markeringer

Shetlandsponyer findes i næsten alle hestefarver, herunder pinto-kombinationer (pletter af hvid og en hvilken som helst anden farve). Men registrerede Shetlandsponyer kan ikke have leopardpletter som Appaloosa-heste. De mest almindelige pelsfarver inkluderer sort, kastanje, grå, rød, brun, skimmel, palomino, guldfalbe, grullo, creme og champagne – med alle mulige ansigts- og benmarkeringer.

Shetlandspony spiser på mark

Shetlandsponyens unikke egenskaber

Det siges, at en shetlandspony i forhold til sin vægt kan trække mere end den enorme Clydesdale. Udover den enorme styrke i deres små kroppe, er shetlandsponyer også kendt for deres lange levetid, hvor mange lever mere end 30 år. Og selvfølgelig er de meget genkendelige for deres lave statur. Mange andre små racer har shetlandsponyer i deres baggrund, herunder miniatureheste, nationale og amerikanske showponyer og Falabella-miniatyreheste.

Kost og ernæring

Det er langt nemmere at overfodre en shetlandspony end at underfodre den. Da racen udviklede sig under barske forhold og måtte søge efter næring, kan shetlandsponyer trives med meget lidt føde. Sjældent har en shetlandspony brug for korn eller kraftfoder, hvilket kan føre til overvægt. God kvalitet græshø er ideelt for dem.

Almindelige helbreds- og adfærdsproblemer

Generelt har shetlandsponyer ikke mange helbredsproblemer. Men deres størrelse kan gøre dem mere udsatte for hjerteproblemer såvel som forfangenhed. Forfangenhed er en akut tilstand, hvor hoven bliver betændt og forårsager stærke smerter. Der er mange årsager til forfangenhed, herunder overspisning af korn eller frodigt græs.

Adfærdsmæssigt er shetlandsponyer typisk venlige og blide. Men de kan være lidt stædige og ikke altid samarbejdsvillige, især hvis de ikke er trænede.

Pleje

Shetlandsponyer udvikler meget tykke, bløde vinterpelse. Ofte er de de første til at få vinterpels om efteråret og de sidste til at fælde deres vinterpels om foråret. Det ydre hår er groft, og underulden er silkeblød. De kræver almindelig hestepleje, herunder regelmæssig vask, børstning og kæmning. Deres hove bør ideelt set rengøres og kontrolleres dagligt for snavs, skidt og eventuelle skader.

Berømte Shetlandsponyer

Shetlandsponyens lange levetid har resulteret i adskillige påstande om verdens ældste pony. For eksempel døde en pony ved navn Twiglet i 2017 i en alder af 50 år.

Disse ponyer har også haft deres tid på skærmen. I en Disney-film fra 1976 kaldet “De mindste hestetyve” planlægger tre børn at stjæle ponyer fra en mine, efter at de har opdaget, at ponyerne skal aflives, når minen mekaniseres. Dette går i tråd med Shetlandsponyers virkelige historie i miner.

Er shetlandsponyen den rigtige for dig?

Shetlandsponyer er velegnede til ejere og ryttere på alle erfaringsniveauer, herunder familier med børn, selvom de kan være stædige og kræver konsekvent træning. Da de er meget hårdføre og ret selvstændige, er de typisk nemme at tage sig af. De trives godt i kolde, barske klimaer som deres oprindelige Shetlandsøer. Ejere skal dog være opmærksomme på deres ernæring og undgå overfodring, hvilket kan føre til forfangenhed og fedme samt andre sundhedsproblemer.

Sådan adopterer eller køber du en shetlandspony

Den gennemsnitlige pris for en shetlandspony varierer fra omkring 4.000 til 12.000 kroner. Prisen stiger typisk for avlsponyer, især når de har en ren og dokumenteret afstamning.

Der er mange redningsgrupper, der har shetlandsponyer til adoption. En redningsgruppe eller seriøs opdrætter bør være åben omkring ponyens temperament, helbredstilstand og historie. Stedet skal også være rent og have passende faciliteter til dyrene. Du bør kunne tilbringe tid med en pony, før du vælger at tage den med hjem. Hvis du føler dig presset til at træffe en beslutning, kan det være et rødt flag for, at organisationen ikke handler i dyrets bedste interesse.

Det anbefales stærkt at få din dyrlæge til at udføre en prækøbs- eller præadoptionsundersøgelse for at bekræfte ponyens helbred og egnethed til dens tilsigtede formål.

Læs også: Islandsk hest

Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Oldenborg heste: En Dybdegående Guide

Oldenborg heste: En Dybdegående Guide

Oldenborg heste er en fascinerende og alsidig race, der har vundet hjerter i hestesportens verden. I denne artikel vil vi udforske racens historie, fysiske egenskaber, temperament, anvendelse i hestesport, samt meget mere. Lad os dykke ind i denne vidunderlige...

Pinto hesten: En Fascinerende Race

Pinto hesten: En Fascinerende Race

Pinto hesten er kendt for sine smukke og farverige pelsmønstre, der gør dem til et spektakulært syn. I denne artikel vil vi udforske, hvad Pinto hesten er, dens historie, pleje og dens rolle i vores samfund. Lad os dykke ned i denne fascinerende race....

Palomino – Den gyldne hest med den magiske farve

Palomino – Den gyldne hest med den magiske farve

Palomino heste er uden tvivl nogle af de smukkeste og mest iøjnefaldende heste i verden. Med deres gyldenbrune pels, flødefarvet man og hale og ofte hvide aftegn, er de et sandt syn for øjet. Men palomino er meget mere end bare en farve - det er en hest med en lang og...