Måneblindhed, en betændelsesmæssig øjensygdom, fik sit navn i fortiden på grund af en fejlagtig forbindelse til månens faser. Det er nu kendt, at måneblindhed ikke har nogen relation til månen, men kan opstå gentagne gange over uger eller måneder. Sygdommen medfører smerte og misfarvning af øjet, og de ramte heste er meget følsomme overfor kraftigt sollys. Nogle hesteracer synes at være mere udsatte end andre – særligt appaloosa-heste. Da denne lidelse er fremadskridende og kan føre til blindhed, bør hesteejere konsultere en dyrlæge, så snart symptomerne viser sig.
Hvad er måneblindhed?
Måneblindhed, også kendt som tilbagevendende heste-uveitis (ERU), anses generelt for at være en autoimmun tilstand, der er kendetegnet ved gentagne betændelsesmæssige episoder i ét eller begge øjne. Det er den hyppigst forekommende årsag til blindhed hos heste.
Symptomer på måneblindhed
Symptomerne på måneblindhed involverer ét eller begge øjne. En hest vil være tilbageholdende med at opholde sig i kraftigt sollys og vise tegn på smerte eller irritation, som ikke lindres af antibiotikabehandling.
Symptomer
- Betændelse
- Rødme omkring øjet
- Uklarhed eller hvidlig misfarvning af øjet
- Tåreflåd (vanding af øjet)
- Skelen
- Blindhed
Nogle heste med måneblindhed kan opleve tilbagevendende betændelsesanfald efterfulgt af perioder med relativt lidt smerte. Andre kan opleve vedvarende lavgradig inflammation. I begyndelsen kan ejere fejlagtigt tilskrive rødme, tåreflåd og skelen til miljømæssige irritanter eller øjeninfektioner, men behandlingsmetoder for disse tilstande vil have begrænset effekt på måneblindhed.
Måneblindhed betragtes som tilbagevendende, fordi den tilsyneladende går væk og derefter opstår igen spontant. For nogle heste kan gentagelsen ske over flere år, mens opblussen for andre kan forekomme meget oftere, med episoder inden for uger eller endda dage.
Hvis den ikke behandles, kan måneblindhed føre til dannelsen af katarakt eller langvarig betændelse, hvilket begge sandsynligvis vil resultere i permanent blindhed.
Årsager til måneblindhed
Der er adskillige mulige årsager til måneblindhed, men en genetisk disposition for autoimmunitet er sandsynligvis grundlaget for eksterne udløsende faktorer, som kan inkludere:
- Bakterier (leptospirose)
- Vitaminmangel
- Fysiske skader
- Hesteinfluenza
- Tand- og hovabscesser
- Ormebehandling
Appaloosa og tysk varmblod er to racer, der synes at være særligt modtagelige for måneblindhed på grund af arvelige faktorer.
Diagnostisering af måneblindhed hos heste
For at diagnosticere måneblindhed vil din dyrlæge tage højde for hestens nylige øjensygdomshistorie. Gentagne betændelsesepisoder er indikatorer for måneblindhed og hjælper med at udelukke andre øjenproblemer. Derudover vil din dyrlæge udføre grundige øjenundersøgelser, herunder en fluorescein-farvning, for at vurdere tilstanden af hornhinden og nethinden.
Behandling af måneblindhed hos heste
Behandlingsmuligheder for måneblindhed inkluderer steroider, ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) og mydriatika for at håndtere betændelse og smerte. Under et akut udbrud af måneblindhed er det vigtigt at beskytte din hest mod kraftigt lys, enten ved hjælp af en maske eller ved at holde den indendørs.
Hver gang tilstanden optræder igen, skal behandlingen genoptages. Hyppige udbrud kan føre til, at nogle hesteejere vælger eutanasi. Hvis kun det ene øje er berørt, kan øjet fjernes. Kirurgi for at indsætte en medicinfyldt skive i øjet viser lovende resultater, men det er endnu ikke en udbredt praksis.
Prognose for heste med måneblindhed
Desværre findes der ingen kur mod måneblindhed, men tidlig behandling kan hjælpe med at bremse sygdommens udvikling. Mere end halvdelen af de heste, der udvikler måneblindhed, vil med tiden blive blinde.
Forebyggelse af måneblindhed
Der er begrænsede muligheder for at forhindre måneblindhed, men at sikre god ernæring, et rent miljø, fluebekæmpelse og opmærksom pleje vil hjælpe din hest med at være så sund som mulig. Hvis du bemærker øjenbetændelse eller udflåd, bør du kontakte din dyrlæge, så behandling, hvis nødvendigt, kan påbegyndes straks.
Læs også: Forfangenhed hos heste