Må din hest spise vandmelon?

Grundlæggende hesteforståelse

Vandmelon er en populær snack på varme sommerdage, og det er naturligt at ville dele en godbid med dine venner – også dem på fire ben. Selvom vandmelonskallen måske ikke smager fantastisk for os mennesker (medmindre du sylter den eller bruger den i en wokret), vil din hest sandsynligvis spise den med stor entusiasme. Men er det sikkert for din hest at spise skallen? Svaret er ja. I små mængder er vandmelonskallen helt fin. Din hest kan også spise den modne del, frø og det hele. Nogle heste kan måske ikke lide melon, mens andre vil være vilde med det.

Lækre vandmeloner

Frugtsukker i vandmelon

En bekymring mange har, når de fodrer deres hest med vandmelon, er det tilsyneladende høje sukkerindhold. Som navnet antyder, er vandmelon for det meste vand. Faktisk består en portion vandmelon af cirka 90% vand. Det betyder, at omtrent 10% af en vandmelon er sukker. I en kop hakket vandmelon er der omkring 0,5 gram fiber og 10 gram sukker. Der er også nogle vitaminer og mineraler, primært vitamin A og C, magnesium og fosfor.

Sukker findes naturligt i alle planter. Selv gulerødder – en favorit rodfrugt, der ofte gives til heste – kan indeholde omkring 6 gram sukker pr. kop hakket rod. En hests naturlige foder, græs på marken, har også sukker. På bestemte tidspunkter af året kan sukkerindholdet i græsset være mere end 25%. I løbet af en dag vil en hest spise flere kilo sukker. Dette er kun et problem, hvis de spiser for meget, da for meget sukker i deres græs kan føre til forfangenhed og kolik. Som du kan se, skulle din hest spise en hel del vandmelon, før sukkeret ville blive et problem.

Sort hest spiser vandmelon

Er der giftstoffer i vandmelon?

Et andet bekymringspunkt er mulige giftstoffer i vandmelonskallen. Vandmelon hører til agurkefamilien, og de fleste af os ville ikke tænke to gange over at spise skindet på en agurk eller give det til vores hest. Der findes ingen obskure giftstoffer i vandmelonskallet eller -skrællen, der kun er farlige for heste. Som nævnt kan skrællen syltes og spises af mennesker.

Nogle hesteejere bekymrer sig om frøene. Der findes giftstoffer i frøene af mange frugter, men mængden af toxin er så lille, at det er usandsynligt, det vil forårsage problemer. Vandmelonfrø kan endda ristes til en traditionel snack. Desuden er frøene så små, at chancerne for kvælning er minimale. Eller du kan simpelthen købe en vandmelon uden frø for at undgå bekymringer om frø.

En ting, du måske vil gøre, før du skærer i din vandmelon, er at vaske den udvendige del. Skrællen kan være sprøjtet med pesticider eller herbicider, eller den kan bære bakterier som E. coli, og disse kan kontaminere frugtkødet, når du skærer i melonen. Det er hverken godt for dig eller din hest. Vask hele skrællen med koldt vand og en skrubbebørste, inden du skærer i melonen.

hest spiser vandmelon

Alt med måde

Selvom det lejlighedsvis er okay at fodre din hest med små mængder vandmelon eller dele den spiselige skræl, kan en virkelig stor mængde sukker føre til kolik eller andre problemer med din hests fordøjelsessystem. Derfor bør du måske ikke smide en stor mængde halvmodne meloner fra din have ind på marken. Desuden kan klumper af dårligt tygget mad forårsage kvælning hos heste. Vandmelonskrællen bør skæres i små, lettyggede stykker. Ellers er der ingen grund til, at din hest ikke kan nyde denne sommersnack, ligesom vi gør: med måde.

Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Hvordan strigler man en hest?

Hvordan strigler man en hest?

At strigle en hest er en essentiel del af hestepleje, som ikke kun handler om at holde hesten ren og præsentabel, men også om at sikre dens sundhed og velvære. Strigling er en daglig rutine, der giver dig mulighed for at skabe et stærkt bånd med din hest, samtidig med...

Hvor mange hestekræfter har en hest?

Hvor mange hestekræfter har en hest?

Hvor meget kraft har en hest egentlig? Det er et spørgsmål, der ofte bliver stillet, især når man overvejer udtrykket “hestekraft,” som vi bruger til at måle styrken af motorer. Heste har spillet en central rolle i menneskehedens udvikling, både som transportmiddel og...