Kan heste spise juletræ og gran?

Grundlæggende hesteforståelse

Hvert år efter jul, giver mange hesteejere deres heste muligheden for at nyde juletræet på folden. Selvom dette har været en almindelig praksis i mange år, er det vigtigt at overveje om det er en god idé og være opmærksom på eventuelle risici, når der pyntes til jul i hestestalden.

Kan heste spise gran og juletræer?

Gran og fyrretræer er normalt ikke giftige for heste, men harpiks på grenene kan skabe irritation i munden. Man bør også være opmærksom på, om juletræet er sprøjtet med giftige midler eller pesticider, da dette kan være skadeligt for hesten. Vælg et økologisk juletræ for at undgå dette problem. Drægtige hopper bør ikke have adgang til juletræet på folden, da det kan øge risikoen for abort. Når hestene har spist nålene af træet, kan grenene blive spidse og øge risikoen for skader. Selv om det normalt er sikkert at give hestene juletræet på folden, bør man være opmærksom på risiciene.

Læs også: Kan heste spise bananer?

Pynt i hestestalden

Når man pyntet op med kristtorn i hestestalden, bør det hænges uden for hestens rækkevidde, da kristtorn er giftig for heste. Både bær og blade fra kristtorn er også giftige for både katte og hunde, så man skal være opmærksom på dette, hvis man har kæledyr i stalden. Mistelten bør ikke medbringes i stalden, da det er særdeles giftigt for heste, hunde og katte, og kan forårsage maveproblemer, lav hjerterytme og vejrtrækningsproblemer. Julestjerner er også mildt giftige for dyrene, men de skal indtage en større mængde før der ses symptomer. Når man hænger andre former for dekorationer op i stalden, såsom lyskæder, bør man være opmærksom på at de ikke danner varme, som kan udgøre en brandrisiko og vælge de lyskæder som er lavet til udendørs brug og undgå brug af forlængerkabler til længerevarende brug i stalden, især hvis der ikke er opsyn hele tiden.

Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Hvordan sadler man en hest op?

Hvordan sadler man en hest op?

Uanset om du foretrækker en engelsk eller vestlig sadel, er grundprincipperne for opsadling de samme. Det handler om at sikre både hestens og rytterens komfort og sikkerhed. Selvom billederne i denne guide viser en engelsk sadel, gælder vejledningen for begge typer....