Hvorfor heste sparker og hvad du kan gøre ved det

Hestetræning

En hest, der sparker, kan være farlig. Selv hvis din hest blot sparker efter en bidende flue, og du tilfældigvis kommer i vejen, kan du komme til skade. Nogle heste udvikler en dårlig vane med at sparke og kan være en trussel både på jorden og under ridning eller kørsel.

Heste sparker

Hvorfor sparker heste?

Heste sparker af forskellige årsager. Som nævnt ovenfor kan en hest sparke efter bidende fluer omkring dens ben og mave. En hest vil sparke mod sin mave, hvis den har kolik. De kan sparke eller trampe, hvis noget som en stikkende ukrudt kilder deres ben eller mave. Normalt er disse spark ikke særlig kraftige – trods alt, hvis hensigten var at slippe af med ubehaget, kunne de yderligere skade sig selv.

Det er ofte set, at heste sparker efter hinanden på græsningen. Når de leger, vil sparkene ikke være kraftige, og de vil sjældent ramme den anden hest. Dette kan simpelthen være et udtryk for højt humør, ofte set når hesten galopperer og bukker for at brænde energi af.

Forsvar

Heste sparker også for at forsvare sig selv, og disse spark er ofte kraftige og præcist rettet. Heste kan forsvare sig ved at sparke, når de føler, at en anden hest kommer for tæt på dens mad, dens føl, en særlig flokfælle, eller hvis en anden hest opfører sig aggressivt overfor den. I naturen bruger heste kraftige spark, ofte med begge bagben på samme tid, for at afskrække rovdyr. En hoppe kan sparke efter en hingst, hvis den ikke er modtagelig for parring.

Denne defensive instinkt kan forklare, hvorfor nogle heste sparker, når de bliver forskrækkede – for eksempel når en person, hund eller et andet dyr pludselig dukker op bag hesten. Eller hvis et stykke udstyr bliver løs og trækkes bag eller ved siden af hesten, kan den reagere ved at sparke efter det. En hest, der trænes til at trække, kan sparke efter vognen, medmindre den gradvist vænnes til det og får tid til at vænne sig til synet og lyden af en hestetrukket vogn.

Når sparken bliver et problem

At sparke, mens man håndterer, rider eller kører, kan blive en farlig vane. På et tidspunkt har hesten lært, at sparke er den bedste strategi for at slippe af med noget, den ikke kan lide. Det bliver så en vane, som rytteren, håndtereren eller føreren altid skal have i tankerne. Nogle heste bliver utålmodige, når en anden hest rider for tæt bagpå, og kan sparke for at advare den anden hest væk. Dette skaber et problem, når hesten rides i en gruppe eller i et travlt område som en hesteshow. Både hesten og rytteren (og tilskuere) er derefter i fare for at blive skadet. Jeg kender til hændelser, hvor en hest har sparket efter en anden, og rytteren har taget det værste slag.

Nogle heste bryder sig ikke om hunde, katte eller ponyer og vil forsøge at sparke dem, når de kommer for tæt på. Heste, der er blevet skadet, mens de bliver sadlet op eller får gjorden spændt hurtigt, vil ofte ‘ko-sparke’ i forventning om at blive klemt. Min datters næse blev brækket i en sådan hændelse. Da hun bøjede sig for at nå under hesten for at spænde gjorden, reagerede den unge hest ved at ko-sparke, ramte hende i ansigtet.

Nogle heste vil sparke ud i trods. Dette er et udtryk for manglende respekt. Disse spark er rettet mod dig, men hesten ved, at den ikke er inden for rækkevidde for at ramme. Dette sker ofte under longering eller arbejde i en rundpen. Nogle heste sparker væggene i deres bokse, når de keder sig eller er utålmodige.

Sådan håndterer du en hest, der sparker

Hvis din hest synes at være en vane-sparker, er der et par ting, du kan gøre. Hvis du er ude, skal du binde et rødt bånd på dens hale for at advare andre om, at hesten er kendt for at sparke. Hvis du rider i en gruppe, skal du ride bagerst i gruppen og sørge for, at andre kender til dens vane. Lær din hest at reagere på benhjælp. En hest, der bevæger sig fremad, er mindre tilbøjelig til at sparke. I en situation, hvor en anden hest kommer for tæt bagpå, vil du kunne svinge din hests bagdel til den ene eller anden side, så din hest, selvom den sparker ud, ikke kan ramme sit mål.

At håndtere en hest, der sparker, kræver ekstra forsigtighed. Hver gang din hest er offentligt, skal den bære et rødt bånd. Alle, der skal arbejde omkring hesten, skal være opmærksomme på hestens vane. Du og alle andre, der skal nærme sig din hest, skal holde sig uden for rækkevidde af de bagben. Hvis du er på et offentligt sted som en hesteshow eller messe, skal du placere din hest væk fra fodgængertrafik og andre heste.

Lær at observere kropssprog

De fleste heste vil advare dig med deres kropssprog, før de slår ud. Så ud over at vide, hvilke situationer der kan udløse et spark, skal du forstå dens øre, hoved og kropsposition, der kan forekomme før et spark. Uanset om hesten sigter sit slag nøje eller er trodsig, skal du genkende tegnene på et forestående spark og give hesten noget andet at tænke på.

Du kan muligvis formindske vices ved at gøre hesten ufølsom. Hvis den virker bange og sparker ud efter en bestemt ting, skal du gradvist arbejde for at vænne hesten til den ting. Hvis den ko-sparker, mens den bliver sadlet, skal du være konsekvent blid og langsom i processen. Hvis hesten konstant sparker efter andre på græsningen, kan det være nødvendigt at adskille den, hvis den skader de andre.

Sparkkæder

En måde at håndtere en sparker på er ‘sparkkæder’. En kort længde af kæden er fastgjort til hver bagpote. Dette er baseret på teorien om, at hvis hesten sparker, vil den føle kæden mod sine egne ben og sandsynligvis blive afskrækket fra at sparke ud. Et par ting kan gå galt med sparkkæder. Hvis det skræmmer hesten, kan det forværre problemet, og efterfølgende kan det blive svært at sætte en støvle eller forbinding på. Første gang de bæres, kan hesten reagere voldsomt. Nogle heste vænner sig til dem, og de kan endda blive ineffektive. Eller hesten vil ikke sparke, når kæderne er på, men sparker stadig, når de er af. Kæderne kan blive hængende i en hests sko eller et trådhegn (usandsynligt men muligt). Brug ikke sparkkæder under ridning. Hvis du beslutter at prøve sparkkæder, skal du fortsætte med ekstrem forsigtighed.

Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Sådan rider du sikkert på en hest

Man kan ikke lære at ride på en hest ved blot at besøge en hjemmeside, læse en bog eller se en video. Den bedste metode til at lære at ride er gennem en dygtig træner eller instruktør, som kan opdage og rette dårlige vaner, før de bliver en fast del af dig, vejlede...

Er rideundervisning det værd?

Er rideundervisning det værd?

Ridning er mere end en sport – det er en kunst. Der er forskellige metoder til at ride på en hest, der tilføjer ynde og sikkerhed til aktiviteten. Fordi heste er dyr med følelser og unikke personligheder, er det vigtigt at forholde sig blidt og respektfuldt til...