Følletiden er en spændende tid omkring enhver hestestald. Avlsstalde har ofte mange føl, der bliver født omkring samme tid, og naturligvis er hesteejere begejstrede for at hilse en ny tilføjelse til deres firbenede familier, når elskede hopper føder.
Hvad er et baby føl?
Et babyhest kaldes et føl indtil det når 12 måneders alderen. Udtrykket bruges også til at identificere baby æsler, men det er mest almindeligt, når man refererer til nyfødte og unge heste.
Hvis du nogensinde har set en nyfødt hest eller er stødt på videoer af hopper med deres helt nye afkom, har du sandsynligvis allerede bemærket deres distinkte evne til at stå op og gå kort tid efter fødslen – men der er masser af andre interessante fakta om føl, der gør dem unikke.
Her finder du 10 fakta om føl for at opdage mere om disse babydyr.
1. Drægtighedsperiode på 11 måneder
Det tager omkring 11 måneder for et føl at udvikle sig fuldt ud inden i hoppen. Nogle føl kan være et par uger forsinkede eller tidlige. Lejlighedsvis kan et føl være op til fire uger forsinket. De fleste avlere forsøger at time fødslen til tidligt forår, så føllet kan vokse og motionere i løbet af sommermånederne.
2. Føl kan stå indenfor to timer efter fødslen
Føl kan stå, gå, og trave kort tid efter fødslen. Ideelt set bør et føl være oppe og die indenfor to timer efter fødslen. Hvis det tager længere tid, kan det være en god idé at ringe til dyrlægen. Føl kan galopere inden for 24 timer.
3. Mare’s Milk Provides Immunity Boost
The first milk a foal gets from its mother is called colostrum. This milk boosts the foal’s immune system, as it is born with little protection. Ideally, the foal should get colostrum within the first hours of birth or at least within 24 hours of birth. This not only provides antibodies, but colostrum helps the foal pass the first manure called the meconium. The foal needs about two liters of colostrum in the first 24 hours of life.
4. Hoppens mælk giver immunitetsboost
Den første mælk, et føl får fra sin mor, kaldes råmælk. Denne mælk booster føllets immunsystem, da det er født med lidt beskyttelse. Ideelt set bør føllet få råmælk inden for de første timer efter fødslen eller i det mindste inden for 24 timer efter fødslen. Dette giver ikke kun antistoffer, men råmælk hjælper også føllet med at passere den første afføring kaldet meconium. Føllet har brug for omkring to liter råmælk i løbet af de første 24 timer af livet.
5. Hopper og føl engagerer sig i stille kommunikation
Hopper og føl knytter meget hurtigt bånd. Meget af deres kommunikation er næsten umærkelig for det menneskelige øje.
6. Føl kan have bukkede ben
Mange føl fødes med underligt bukkede ben. Dette henvises til som “vindswept” (blæst), og en årsag kan være et relativt stort føl født af en lille hoppe. Fordi deres ledbånd og sener er umodne, kan de også gå med deres fetlock næsten rørende jorden. Inden for et par dage, når føllene bliver stærkere, bør benene vise tegn på at rette sig op. Hvis ikke, er det tid til at ringe til dyrlægen.
7. De fleste føl bliver født om natten
Føl bliver oftest født om natten, og fødslen sker ofte meget hurtigt. Det er ikke usædvanligt for en ejer at tage en lur ved boksen, derefter løbe og hente en hurtig kop kaffe eller tage en toiletpause, kun for at finde et føl, der venter på dem, når de vender tilbage. I det vilde hjælper denne natlige og hurtige fødsel med at beskytte en hoppe og føl mod rovdyr, når de er mest sårbare.
8. Føl nyder græs kort efter fødslen
Når føl er omkring 10 dage gamle, begynder de at spise en smule græs og hø. Ved to måneders alderen vil føllet have brug for mere ernæring, end hoppens mælk alene kan give.
9. Føls ben vokser sjældent i længde
Et føls ben er næsten den længde, de vil være, når de når voksen alder. En måde, hvorpå avlere bestemmer højden, et føl vil “slutte” ved, er at foretage en snortest. Der er to forskellige måder at gøre dette på.
Mål fra albuen til midten af fetlock med en snor. Først holder du snoren mod føllets albue og måler længden til fetlock; derefter vender eller drejer du snorens nedre ende op og holder den, så den er vinkelret på jorden mod føllets manke. Dette antages at indikere føllets endelige højde.
Den anden måde er at holde en snor mellem centrum af knæet og hårgrænsen ved coronet bandet øverst på hoven. Hvis målingen er 37 centimeter, vil føllets endelige højde være 147 cm. Hvis målingen er 41 centimeter, vil føllets endelige højde være 163 cm. Selvom avlere kan bruge disse metoder til at få en tilnærmelse, er ingen af dem 100 procent nøjagtige.
10. Føl kan vænnes fra ved tre måneder
Føl kan vænnes fra i en alder af fire til ni måneder. Dog, hvis der er bekymring omkring hoppen tilstand, eller føllet viser tegn på for hurtig vækst, kan tidlig fravænning være bedst. Ved fire måneder får føllet ikke længere en betydelig mængde ernæring fra sin mors mælk.
Lang tid mellem fødsel og ridning
Selvom det vil tage år, før et føl er modent nok til at blive redet, kan det begynde at lære gode grundlæggende manerer med det samme. Det kan læres at blive ført roligt og at løfte sine fødder for at blive renset.
Læs også: Heste tegninger til print