Lær om din hests tænder

Grundlæggende hesteforståelse

Når du kigger ind i munden på din hest, vil du bemærke mange tænder. I gennemsnit har heste mellem 36 og 42 tænder. Antallet afhænger af hestens køn og om hesten udvikler ekstra tænder langs mundens kanter – det tomme område mellem for- og baktænderne, hvor bidet sidder.

Din hest har også forskellige typer tænder. Og ligesom mennesker vil den i løbet af sit liv have to forskellige sæt tænder. Specifikke slid- og vækstmønstre kan hjælpe dig med at bestemme en hests omtrentlige alder.

Hest viser dens tænder

Mælketænder (Babytænder)

Mælketænder, eller babytænder, er det første sæt tænder, der vokser i en føls mund. Disse tænder kan være synlige, når føllet bliver født. Kort tid efter den unge hests anden fødselsdag bliver disse tænder skubbet ud af de permanente voksen tænder, når de vokser ind. I alt er der 24 mælketænder, og de bliver normalt helt erstattet inden hesten er omkring 5 år gammel. Lejlighedsvis kan en ung hest have brug for hjælp til at skifte babytænder. Hætterne, som de kaldes, falder måske ikke ud som de burde og skal muligvis fjernes af en dyrlæge eller hestetandlæge.

Permanente tænder

De permanente eller voksnes tænder fortsætter med at vokse gennem det meste af hestens liv. Det er disse tænder, vi kigger på, når vi vil lære en hests omtrentlige alder at kende. Når en hest bliver rigtig gammel, stopper tandvæksten, og hesten kan udvikle huller, hvor tænderne falder ud. Dette kan føre til problemer som vægttab og quidding (at tabe foder fra munden under tygning).

hest viser tænder

Ulve- og hundetænder

Når føllet modnes til en alder af 4 eller 5 år, kan nogle heste få ekstra tænder i den mellem-tandale afstand, som vi kalder mundenes kanter. Hundetænder og ulvetænder er en smule mere almindelige hos hingste og vallakker end hos hopper, hvor de også vil fremstå mindre i størrelse. De kan kun vokse i overkæben, eller de kan vokse i både over- og underkæben. Da disse tænder kan forårsage ubehag, især når man holder et bid, kan de fjernes. Disse tænder kan sidde under tandkødet hos nogle heste, være ganske små eller blive meget fremtrædende.

Fortænder

Din hests forreste tænder kaldes fortænder. Disse tænder klipper effektivt græsset, når den græsser. Dette er også de første tænder, der viser sig, når mælketænderne vokser frem, og de første der skiftes ud, når de permanente tænder bryder igennem. Disse tænder er de nemmeste at se, så det er ud fra disse, at en hests alder vurderes.

Disse tænder kan fortsætte med at vokse for at erstatte den gradvise erosion forårsaget af at afgrænse foder, der har grus og andre slibemidler. Fortænder kan også skades af slag, der kan knække tanden, præcis som menneskers tænder kan blive beskadiget. Alle hestetænder er dybt forankret, og rødderne kan bøje sig godt tilbage i kæbebenet. Heste har seks fortænder øverst og nederst, i alt 12.

Kindtænder og bageste molarer

hest med åben mund

Kindtænderne eller bageste fortænder sidder direkte bag mundens kanter. Disse tænder hjælper med at male maden, før den samles i en klump bagerst i halsen og synkes. Kindtænderne er bredere end fortænderne. En hest bevæger sine kæber fra side til side for at male græs, eller korn. Disse tænder omdanner foder som græs eller hø til stykker, der er ca. 1,3 cm lange. Hvis du ser stykker af græs eller hø i en hests gødning, der er længere, kan det indikere et tandproblem, der gør det svært for din hest at tygge ordentligt. Alle din hests tænder vokser med ca. 0,42 cm om året. Slidmængden afhænger af den type jord, hesten græsser på, og typen af foder, samt hestens sundhed, vaner og genetik.

Kindtænder og bageste molarer er meget dybt forankret i hestens kæbeben. I underkæben strækker disse tænder sig til bunden af benet. Der er tre kindtænder og tre bageste molarer, placeret øverst og nederst, i alt 24. Meget sjældent kan en hest have en ekstra bageste molar.

Tandtyper og deres funktion

Fortænder bruges til at klippe græs og samle mad op. Kindtænder bruges til at male det hele, inden hesten synker. Men tænder har to andre funktioner. Tænder kan bruges som et våben. En hest kan nippe, hvis den er irriteret, eller bide hårdt, hvis den forsvarer sig mod eller angriber andre heste eller rovdyr. Heste kan legebide, hvilket er almindeligt hos unge dyr.

Tænder er også et pelsplejningsværktøj. De kan bruges til at klø et kløende sted, eller de kan bruges i social pelspleje, som kaldes allogrooming. Dette er, når heste nipper til hinanden langs nakken, manken, ryggen og bagparten.

Nogle heste er dygtige til at bruge deres tænder og læber til at åbne dørlåse eller binde knuder op i reb, eller de kan nyde at bære genstande rundt med deres tænder.

Almindelige tandproblemer

Heste er tilbøjelige til flere tandproblemer. Disse problemer kan resultere i dårligt helbred, vægttab, vanskeligheder med at bære et bid og adfærds- eller præstationsproblemer, når de rides eller trækkes. Heste kan have sprukne, løse eller knækkede tænder på grund af en ulykke. Mælketænder kan ikke skifte ordentligt og kan kræve en hestetandlæges eller dyrlæges opmærksomhed. Ujævn slid kan forårsage skarpe kanter og kroge, der kræver slibning for at forhindre irritation i kinderne eller tungen. Nogle heste har skæve kæber, der kan være undervurderede eller overvurderede, også kaldet papegøjemund, hvilket kan forårsage slid- og tyggeproblemer.

Tænder kan blive inficerede, og abscesser i kæben kan dannes, hvis affald eller plak forårsager problemer. Da rødderne af nogle af molarerne strækker sig nær sinus hulen, kan nogle infektioner ligne sinusproblemer. Tændernes gullige eller brunlige farve er normal. Tænderne forbliver ikke perlehvide, fordi de bliver plettet af den mad, der spises. Imidlertid bør tandkødet fremstå sundt lyserødt. Enhver farveændring kan betyde et sundhedsproblem eller et specifikt tandproblem.

Tandpleje

Heste har brug for regelmæssige tandlægekontroller ligesom mennesker gør. Hvor ofte en tandlæge eller dyrlæge skal kontrollere en hests mund afhænger af hesten. Generelt er en gang om året tilstrækkeligt. Men nogle heste, på grund af løbende problemer eller formen og størrelsen på deres mund, kan kræve hyppigere kontroller. Når din hests tænder kontrolleres, tages dens alder i betragtning, da nogle problemer som kapper, kroge og spidser er relateret til alder. Din hest kan have brug for en bidsæde eller endda have behov for at få fjernet tænder. Og når en ældre hest begynder at have problemer med at male mad på grund af slidte eller manglende tænder, kan en dyrlæge hjælpe dig med at bestemme den bedste diæt til din hest.

Tina Andersen

Tina Andersen

Hesteekspert & hestetræner

Tina Andersen er en dedikeret hesteekspert med over 30 års erfaring inden for træning og ridning. Som en anerkendt mester i Western ridning har hun opnået utallige sejre i både Danmark og Europa. Gennem Danish Horse Academy tilbyder Tina omfattende trænings- og undervisningsprogrammer, der styrker forholdet mellem hest og rytter.

Læs også:

Hvordan strigler man en hest?

Hvordan strigler man en hest?

At strigle en hest er en essentiel del af hestepleje, som ikke kun handler om at holde hesten ren og præsentabel, men også om at sikre dens sundhed og velvære. Strigling er en daglig rutine, der giver dig mulighed for at skabe et stærkt bånd med din hest, samtidig med...

Hvor mange hestekræfter har en hest?

Hvor mange hestekræfter har en hest?

Hvor meget kraft har en hest egentlig? Det er et spørgsmål, der ofte bliver stillet, især når man overvejer udtrykket “hestekraft,” som vi bruger til at måle styrken af motorer. Heste har spillet en central rolle i menneskehedens udvikling, både som transportmiddel og...